DELA

Flickor från Finland lär sig svenska på läger

I sommar har Föreningen Norden för första gången ordnat ett svenskt språkläger på Åland för finskspråkiga gymnasieungdomar. Flickor från hela Finland skickade in sin intresseanmälan och fyllde snabbt de tjugotre platserna.
Lägret som började i måndags och avslutas på fredag ger inte bara ungdomarna ett ypperligt tillfälle att öva på och utveckla sina svenskakunskaper, utan utbildar dem samtidigt i den åländska historien och traditionerna.
Under förmiddagarna undervisas de i lektionsform vid Godby högstadieskola och på eftermiddagarna ordnas roliga utflykter. Kaisa Ahonen från S:t Karins utanför Åbo och Salla Huttunen från Tammerfors är två av de tjugotre deltagande flickorna.
Salla är arton år och går på en europeisk linje som betonar Europa i språk och kulturer. Hon tänker skriva studenten på svenska och såg detta som en perfekt förberedelse.
– De flesta deltagarna på lägret fick höra om det av sina svensklärare men jag och min kompis hittade en annons i tidningen som vi nappade på, säger hon.
Kaisa fick istället sin plats genom att vinna en svensk skrivtävling där priset var en plats på lägret. I måndags fick lägret ett kraftigt startskott med bland annat besök i Självstyrelsegården, lunch på Arkipelag med landshövding Peter Lindbäck och en guidad busstur runt Åland.
– Det var jätteroligt. Det var kul att se Åland och bäst var Bomarsunds fästning med kanonerna, instämmer de båda.
Läs mer i papperstidningen!

Madelen Holmström