DELA

Fint boende bristvara i fullsatt Mariehamn

Långa köer, slutsålt svartbröd och mastskogar i hamnen. Fester, fylleri och skadegörelse. Fullsatta uteserveringar, glada turister och nöjda köpmän.
Det här är Mariehamn. Du är välkommen – trots att det är fullsatt.
Förra året redovisades det för drygt 30.000 hotellövernattningar i Mariehamn under juli månad. Det ger 1.000 gäster per natt. Många ungdomar söker sig varje dag till Gröna uddens camping och i gästhamnarna kan det vid full beläggning ligga kring 1.000 fritidsbåtar – ofta med hela familjer ombord. Dessutom söker sig både landsbygdsbord och turister in till staden för att kvällstid besöka olika evenemang.
Under högsäsongen stiger stadens befolkning med flera tiotals procent. Exakt hur mycket är svårt att säga. Men det är fullsatt och stadens har inte alltid kapacitet att hantera trycket efter boende.
Klart är i alla fall att befolkningsökningen och kommersen som följer med den är en bra sak. Det tycker i alla fall stadsdirektör Bjarne Pettersson. Han får naturligtvis medhåll av turistföretag och butiker som har goda dagar under högsäsongen.
Att den överbefolkade staden medför trafikproblem och nedskräpning är en beklaglig men naturlig följd av att Mariehamn är en turiststad.
– Men det är väldigt koncentrerat till den här månaden, speciellt nu med sjödagar, rockoff, cruising och allt annat.
Vad kan behövas i framtiden?
– Hotellkapaciteten kan vi behöva utvidga och det kan behövas fler allmänna toaletter och sådana funktioner. Men inte stannar det här, utan turismen kommer förhoppningsvis att öka, säger Bjarne Pettersson
Det han också efterlyser är fler försäljningspunkter och längre öppettider.

Högklassigt boende
På den punkten får han medhåll av turistförbundets vd Annica Jansson.
– Vi måste bli bättre på att hålla öppet och det räcker inte med att någon enstaka gör det. Folk måste lära sig att det är öppet i Mariehamn. Det är på kvällen som folk har tid att ströva runt
Hon konstaterar att det ännu inte finns någon statistik på hur beläggningen varit under den här sommaren, men hon har en känsla av att inledningen på juli var något sämre än normalt. De två sista veckorna av den här månaden har däremot som vanligt varit helt fulla
– Under den riktiga högsäsongen skulle det finnas utrymme för mer boende och det skulle gott gå att sälja mer om det fanns utrymme, säger Annica Jansson.
Hon påpekar att det speciellt är det lyxigare boendet som är en bristvara. Många turister nöjer sig inte längre med stugor som utrustats med second handattiraljer. Än mindre med tält.
– Vi skulle behöva mer högkvalitativt boende på Åland.

FREDRIK SONCK