DELA

Fick rätt till ersättning för stulen bil

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag ville inte betala ut ersättning till en bilägare som fått sin bil stulen i Uppsala. De menade att ägaren haft motiv att se till att bilen försvann.
I onsdags gav tingsrätten bilägaren rätt.
På vägen mot Uppsala hade bilägaren känt lukten av bränd olja. Han stannade, kontrollerade saken och konstaterade att han fått problem med oljeläckage från bilens växellåda. Han körde vidare in till stan, parkerade bilen på Salagatan och lämnade den. Hans plan var att hämta bilen följande helg med en trailer, men bara någon dag senare blev bilen stulen.
Ålands ömsesidiga försäkringsbolag ville inte betala ut någon ersättning, eftersom de hävdade att bilen inte kunde stjälas då den var utrustad med en elektronisk startspärr. Försäkringsbolaget menade att bilägaren haft motiv att se till att bilen försvann, eftersom han ”idkat provocerande körning” och haft maskinskador som inte täcktes av försäkringen.
Tingsrätten gick på bilägarens linje och fastställde att denne har rätt att få ersättning av försäkringsbolaget för den stulna bilen. Ålands ömsesidiga ska också betala bilägarens rättegångskostnader på 7.042 euro. (lf)