DELA

Fick knark i drinken på krogen

En blandning av subutex, amfetamin och ecstasy lade någon i Janni Altins drink i fredags. Janni hade änglavakt och kom hem helskinnad.
Hon har inget minne av kvällen och ett urinprov på hälsocentralen bekräftade misstankarna om att hon blivit drogad mot sin vilja.
– Jag har inget minne av kvällen, bara lite från taxiresan hem, säger Janni Altin, som blev drogad på Arken i fredags.
Janni Altin är upprörd och ledsen. Hon känner sig kränkt och mår ännu dåligt på söndagen när Nyan talar med henne.
För dryg en månad sedan skrev Nya Åland om en kvinna som misstänkte att hon blivit drogad på en krog i Mariehamn. Då handlade det troligen om ögondroppar. Nu har det hänt igen. Det var i fredags kväll som Janni och hennes väninna fick en så kallad ”bomb” i sina glas på Arken.
Nu vill Janni både varna andra, men också uppmärksamma krogarna på vad som försiggår. Det är ingen tvekan om att både Janni och hennes väninna hade änglavakt.


Brukar skydda
Någon gång under kvällen har någon person lagt droger i Jannis och väninnans drink. Men när det har hänt är omöjligt att säga i efterhand.
– Jag brukar alltid vara försiktig. Jag håller handen för glaset, har jag flaska håller jag tummen för. Men i något skede har jag inte gjort det under den här kvällen.
Genom att pussla ihop vittnesmål från sambon, taxichaufförer, blandat med några diffusa minnesbilder har Janni kunnat konstatera att hon skilts från sambon och väninnan vid tretiden på natten. Enligt den taxichaufför som körde henne halva vägen hem kom hon direkt inifrån Arken till taxin.
Sedan spydde hon flera gånger under färden mot hemmet på landsbygden. Vid branddepån i hemkommunen hade hon stigit av och sagt åt chauffören att hon bodde där. Sedan minns hon vagt att hon bankat på dörrar och fönster för att komma in.
Då har en till taxi anlänt till platsen.
– Vilken tur att han kom.


Hjärtklappning
Janni blev hemskjutsad och släpptes in av sambon som undrade var hon varit. Det hade Janni inget svar på.
Följande dag vaknade tankarna om vad som egentligen hänt. Janni hade hjärtklappning och mådde dåligt.
– Det kändes omöjligt att jag skulle ha supit mig så full. Jag kände att jag ville åka och testa om jag blivit drogad.
Urinprovet på hälsocentralen visade att Janni hade fått i sig en blandning av starka droger som är starkt beroendeframkallande, bland annat buprenorfin som är den aktiva substansen i läkemedlet subutex. Man fann även spår av amfetamin och ecstasy.


Helt emot droger
– Det är jätteviktigt att sånt här kommer ut, säger Janni. Det kändes verkligen som ett övergrepp. Jag är helt emot droger och det här var något jag inte ville.
Jannis kompis visade sig ha samma blandning i sig efter att även hon testat sig. Båda kvinnorna hade tur och kom hem utan några större incidenter.
Händelsen är polisanmäld men Janni känner att det kan vara svårt att få fast någon. Nu kommer hon att bli ännu mer försiktig på krogen.
– Frågan är om man ens vill gå ut. Men jag ska göra allt som står i min makt för att få fast den som gjorde det här.
Hos polisen bekräftar man att en polisanmälan kommit in, men hänvisar till förundersökningsledaren som är på jobb på måndag igen.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax