DELA

Fel då Getadirektör anställdes

Jäv i beredningen.
Det konstaterar Ålands förvaltningsdomstol som upphäver Geta kommunfullmäktiges beslut att utse Mathias Styrström till kommundirektör.
I augusti i fjol gick kommunfullmäktige i Geta enhälligt in för att anställa Mathias Styrström som ny kommundirektör. Men en av de andra som sökte tjänsten, en kvinna, hävdade att allt inte gick rätt till och besvärade sig.
Nya Åland skrev i oktober att kvinnan anser att medlemmar i rekryteringsgruppen, bland andra Gun-Britt Lyngander, varit partiska. Ålands förvaltningsdomstol ger henne delvis rätt genom att konstatera att Lyngander borde ha anmält jäv..
Lyngander satt i kyrkorådet i Finström-Geta församling då kvinnan var anställd som vikarierande ekonomisk chef. Församlingen noterade att kvinnan hade gjort tvivelaktiga utbetalningar till sig själv och det ledde till att kyrkorådet beslöt att polisanmäla henne för bland annat förskingring. Brist på bevis ledde senare till att förundersökningen lades ner och något åtal väcktes aldrig.
– Kommunfullmäktiges beslut har tillkommit i felaktig ordning på grund av jäv i beredningen och det ska därför upphävas, skriver förvaltningsdomstolen.


Vill avvakta
För Getas del betyder förvaltningsdomstolens beslut att politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige nu bör besluta om de skall överklaga domen eller lediganslå tjänsten på nytt.
– Personligen tycker jag nog att vi borde lediganslå den på nytt. Ingenting säger att Högsta förvaltningsdomstolen skulle ändra på beslutet och i så fall förlorar kommunen bara pengar. Men jag kan givetvis inte tala för de andra i kommunstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Ingvar Björling.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen