DELA

Farlig hund måste avlivas

Hunden är så farlig för människor att den måste avlivas.
En sådan dom – mycket ovanlig på Åland – har tingsrätten nyligen gett åt en ägare till en pyrenéer mastiff i Lemland.
En kväll i början av oktober i fjol joggade en kvinna på en skogsväg på Norrby näs i Lemland. Hon såg hundägaren – en man i 80-årsåldern – och den stora hunden på cirka 30 meters håll. Hunden, som inte var kopplad, kom emot henne med full fart och attackerade henne. Hunden högg mot hennes hals och överkropp och hon skyddade sig med överarmen. Hunden bet henne i armen så att ett 4-5 cm långt sår uppstod.
Kvinnan skrek åt ägaren att göra något åt hunden men blev utsatt för fortsatta attacker då hon trasslade in sig i en tall. I något skede bet hunden henne i vänster skinka så att hon fick ett stort blåmärke. Först efter en stund hann ägaren fram och hunden lugnade ner sig.
Kvinnan fick en penicillinkur, såret syddes och hon återvända till jobbet först efter tio dagar. Det tog en månad för såret att läka.


Polisanmälan tidigare
Hundägaren medgav att hunden hade attackerat kvinnan och bitit henne. Han medgav också att hunden hade fått gå lös men att den hållits kopplad efter händelsen och att hans son övertagit rastningen.
Kvinnan berättade att hon flera gånger under de fem senaste åren stött på hunden som oftast hade varit ensam. Hon berättade att hon också tidigare blivit utsatt för attacker och utfall från hunden, särskilt när hon haft vandringsstavar. Hon hade tänkt göra polisanmälan redan tidigare men inte kommit sig för.
Hunden har rört sig på ett stort område, mer än två kilometer från sitt hem, och hon hade också sagt åt ägaren att hon och andra var rädda för hunden. Svaret hon fick var att hunden var så stor att den inte kunde hållas i koppel.
Andra bybor har enligt kvinnan berättat att också de har blivit jagade eller attackerade av hunden. Någon har dessutom gjort en polisanmälan.


Måste avlivas
Ägaren hävdade att han inte känt till att hunden varit aggressiv men kände till att en polisanmälan hade gjorts före händelsen i oktober. Han kom också ihåg det tidigare samtalet med kvinnan som senare blev biten. han förmodade att hunden blivit skrämd av att den joggande kvinnan hade en pannlampa.
Tingsrätten konstaterar att hunden – pyrenéer mastiff är en av de mest storväxta hundraser som finns – hade attackerat på ett sådant sätt att det kunde ha varit ödesdigert om det hade gällt ett barn. Hunden bedömdes vara så farlig att den måste avlivas, något som kvinnan också hade yrkat på. Ägaren, som dömdes till 20 dagsböter eller totalt 480 euro, har redan ersatt kvinnans skador.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax