DELA

Fängelsestraff mot ung förare överklagas

– Vi överklagar.
Det säger advokaten Bert Häggblom om domen mot den 19-årige man som i april 2009 i berusat tillstånd körde av vägen i Jomala med sju unga passagerare i bilen.
Fängelse i 2 år och 1 månad blev domen för 19-åringen. I samband med rättegången yrkade Ålands ömsesidiga försäkringsbolag på att föraren ska ersätta de kostnader som uppkommit när bolaget ersatt passagerarnas fordringar. Det handlar om en summa på sammanlagt 561.763 euro.
Tingsrätten konstaterar att 19-åringen ”inte torde besitta någon större förmögenhet” och går därför bara med på 30 procent av den totala summan som försäkringsbolaget ville ha. För 19-åringen betyder det drygt 188.000 euro. Utöver det blir han skyldig att ersätta två av ungdomarnas och Ålands ömsesidiga försäkringsbolags rättegångskostnader på drygt 7.138 euro och staten med 376 euro.
Advokaten Bert Häggblom hade redan i går på eftermiddagen bestämt sig för att ta fallet vidare till högre instans.
– Straffet är oproportionerligt strängt, säger han och hänvisar till den allvarliga buss- och långtradarolyckan i Konginkangas i mars 2004.
– Långtradarchauffören dömdes till vållande av 23 människors död. Han fick 3 månaders villkorligt fängelse i tingsrätten, säger Bert Häggblom.
Det betyder att åtminstone Åbo hovrätt ännu skall säga sitt innan fallet är utagerat.
Läs mer om domen i papperstidningen. (tt-s)