DELA

Få småbarn influensavaccinerade

Det är inte många föräldrar som valt att låta vaccinera sina småbarn mot årets influensa, trots att Folkhälsoinstitutet rekommenderar det.
Kampanjen är ny för i år och det är troligen orsaken till den svala intresset bland småbarnsföräldrarna, tror Birgitta Hermans, klinikchef vid Ålands hälso- och sjukvård.
Endast omkring 20 procent av barnen i åldern 6 månader till 3 år har vaccinerats mot årets influensa, jämfört med 60 procent av den del av den vuxna befolkningen som också erbjuds gratis vaccinering.
– Det är faktiskt mycket mindre än vi hade väntat. Men, det är ett nytt vaccin och det har helt enkelt inte hunnit bli inarbetat, säger klinikchef Birgitta Hermans som tänkbar förklaring till de uteblivna köerna
– Dessutom gissar jag att många föräldrar tycker att barnen i den här åldern redan får så många vaccinationssprutor.
I år har vaccinet lanserats i en skild kampanj, men redan nästa år kommer det att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
– Men det kommer fortfarande vara frivilligt, liksom all annan form av vaccinering är.


Många fördelar
Från sjukvårdens sida ser man flera fördelar med att låta vaccinera småbarn.
– Ungefär en fjärdedel av de mindre barnen får följdsjukdomar så som öron- eller lunginflammation efter en influensa.
Vaccinering av småbarn gör också att övriga familjemedlemmar i snitt klarar sig bättre.
– Barn kan sprida influensasmitta upp till två veckor, medan smittotiden för vuxna normalt är begränsad till de 3–4 första dagarna kring sjukdomsutbrottet.
Att drabbas av influensa är inte livshotande för småbarn, som det kan vara för övriga grupper som erbjuds gratis vaccinering.
– Nej, men man bedömer ändå att småbarn mår så dåligt av att drabbas av influensa att det lönar sig att vaccinera dem. Det är heller ingen vits att försöka ”härda sig”, eftersom man inte blir immun mot influensa. Jag rekommenderar varmt att man vaccinerar sina barn.
– Den kommer säkert också att påverka hur influensavaccineringen av småbarn ser ut nästa år. Om effekten är stor, brukar informationen snabbt sprida sig.


Lite tid kvar
För den som har för avsikt att låta vaccinera sitt barn men av någon anledning inte gjort det, finns fortfarande lite tid.
– Egentligen har vi avslutat den första delen med den första sprutan, vi börjar ge den andra sprutan om två veckor. Men om det är någon som inte hunnit med rekommenderar jag att man kontaktar sin rådgivning så ska det nog ordna sig.
– Men så fort influensan är här slutar vi vaccinera, så det kan finnas skäl att göra det på en gång i fall man är intresserad.

LINA ANTMAN