DELA

Få oroar sig för ny influensavåg

Få ålänningar vaccinerar sig mot en eventuell andra våg av svininfluensan AH1N1.
Myndigheterna uppger att det fortfarande finns goda skäl att bli stucken, men samtidigt går en stor del av vaccinet till spillo.
Fram till och med den 31 maj 2011 är det gratis att vaccinera sig mot svininfluensan på hälsocentralerna. Det berättar sjuksköterskan Christine Österback vid hälsocentralen i Mariehamn. Men ålänningarna verkar inte vara intresserade.
– Efter att det lugnat ner sig i media har vi inte haft många som vaccinerat sig. Och det är svårt att veta om det blir någon ny våg.
Vaccinet levereras i ampuller som innehåller tio doser. När svininfluensan tidigare var en aktuell hotbild var reglerna stränga – inga doser fick slösas bort. Nu när intresset för att vaccinera sig minskat gäller den regel inte längre, så om en person vaccinerar sig kan det mycket väl hända att nio doser går till spillo.

Andra våg
Influensavaccineringen administreras av myndigheterna i riket. Närmare bestämt är det Institutet för hälsa och välfärd som håller i trådarna. På deras webbsida (www.thl.fi) uppges fortfarande att det finns goda skäl att vaccinera sig:
”Svininfluensaepidemin har passerat sin kulmen, men själva sjukdomen har inte försvunnit. Från tidigare influensapandemier vet vi att viruset fortsätter att cirkulera och kan ge upphov till en andra influensavåg. Ju fler som låter vaccinera sig, desto större är sannolikheten att den andra influensavågen blir liten – eller uteblir helt och hållet”

Kritik mot WHO
Under sommaren har ändå kritiken mot Världshälsoorganisationen WHO fått ny fart. I en rapport till Europarådet riktar den brittiske parlamentarikern Paul Flynn hård kritik mot WHO för pandemialarmet som beskrivs som obefogat. Också nationella myndigheter på olika håll i Europa får sig en känga. Hysterin var överdriven och influensavaccinet kostade allt för många miljarder, är Flynns slutsatser.
Överskottet av vaccin i till exempel Sverige har kostat ungefär 400 miljoner kronor, enligt Svenska dagbladet. I Finland finns hälften av de 5,3 miljoner vaccindoserna kvar, berättar bland annat Västra Nyland.

Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax