DELA

Experter lär ålänningar om vägen ur knarkträsket

Föreningen Fri från narkotika storsatsar i höst och arrangerar ett två-dagars seminarium på temat vård och behandling, en väg ut ur missbruk.
Tunga namn finns bland föreläsarna, till exempel författaren Åsa Moberg.
Det är tack vare en donation från Frimurarna och Ålands yrkesskolas insamlade dagsverksmedel som föreningen Fri från narkotika kan ordna höstens seminarium om missbrukarvård och -behandling.
– Det här en verklig storsatsning för oss. Målet är att få ut information om fungerande metoder, höja kunskapsnivån och diskutera missbrukarvård på ett sakligt sätt, säger föreningens vice ordförande Signe Järvenpää.

Stort intresse
Seminariet är gratis och öppet för alla och därtill har inbjudningar skickats ut till personer som möter missbruk och missbrukare i sitt arbete samt till alla som utbildar sig inom social- och hälsovård.
Föreningen hoppas även på många deltagare från kommunernas socialnämnder, eftersom de tar beslut om vilken vårdtyp som ska beviljas, och även övriga politiker på alla nivåer.
– Responsen har varit jättebra. Hittills är 85 deltagare anmälda, men vi har plats för 120, säger Lis Karlsson, som fungerar som organisatör för seminariet.

Teori och praktik
Ämnet för seminariet är ”Vägar framåt” och sätter fokus på försök att hitta vägar som leder bort från missbruk. Genom att kombinera föreläsare som är experter på olika områden vill föreningen förena teori och praktik.
– Det här är en unik möjlighet att få inspiration och ta del av stor erfarenhet och kunskap. Här på Åland söker vi ju ständigt nya vägar, inget är självklart, säger Lis Karlsson.
Seminariet pågår under två dagar, torsdag 7 oktober och fredag 8 oktober, och bland föreläsarna återfinns tunga namn och experter gällande missbrukarfrågor.
På fredagen föreläser bland andra Gerhard Larsson, som är svenska regeringens särskilda utredare av den samlande missbruks- och beroendevården i landet.
– Vi har haft sådan tur med föreläsare. Gerhard Larsson är uppbokad för flera år framåt, men råkade ha en lucka nu i höst och kunde komma till oss på Åland, säger Signe Järvenpää.

Om Nightingale
På torsdagen kan man bland annat lyssna till Åsa Moberg, journalist och författare som på senare tid inriktat sig på sjukvård och välfärd. Moberg är vän med Lis Karlsson och de kombinerar nu nytta med nöje i samband med seminariet.
– För intresserad allmänhet finns det även tillfälle att lyssna till Åsa på torsdag kväll. Då talar hon utgående från sin bok ”Hon var ingen Florence Nightingale”. Exakt tidpunkt och lokal är dock inte klart ännu, säger Lis Karlsson.

Fulla dagar
Övriga föreläsare är Catarina Norman från Beroendecentrum Stockholm, Emma Björkman från Mariehamns alkohol- och drogmottagning, Kari Kärki med flera från Eckerökollektivet och Kumlingekollektivet, Leif Olin från finlandssvenska rehabiliteringscentret Tolvis, behandlingsassistenten Stevo Jovetic som talar om lösningsfokuserad vård och har egen erfarenhet från drogberoende och kriminalitet.
Lagtingets talman Roger Nordlund öppningstalar efter inledning av föreningens ordförande Cita Nylund. Christian Pleijel fungerar som moderator. Seminariet pågår mellan klockan 9 – 15 i lagtingets auditorium. Anmäl gärna deltagande till Fri från narkotika, Lis Karlsson.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax