DELA

Ex-minister sågar musslor som miljöräddare

Blåmusselodlingar är inte lösningen på våra utsläppsproblem. Det anser ex-ministern och lagtingsmannen Runar Karlsson (C).
– I praktiken är blåmusselprojektet den största miljöboven, skriver han i en insändare i dagens Nya Åland.
Runar Karlsson är orolig för att eventuell storskalig blåmusselodling skulle förslappa beslutsfattarna.
– Om man startar upp odlingar och tror att de ska ta hand om utsläppen är det lätt att man lutar sig bakåt och slår sig till ro, säger Karlsson.
I en insändare i dagens tidning skriver han att blåmusselprojektet legaliserar fortsatt överhöga utsläpp och är därför den största miljöboven. Han räknar även ut att 430 anläggningar skulle behövas för att reducera fiskodlingarnas utsläpp med 50 procent, det skulle ge 21.500 snäckor årligen som skulle kräva 2.000 lastbilslass för bortforsling.
Ett stort musselprojektet drog i gång i slutet av juni i Seglinge, vilket Nya Åland tidigare berättat om. Projektet stöds till hälften av EU och till hälften av landskapet, det handlar om drygt 94.000 euro vardera. Musslorna är mästare på att filtrera havsvattnet och cirka 50 ton musslor ska växa till sig i odlingen.
– Han har en poäng i att det inte räcker med musselodlingen men det är heller inte tanken. Det är bara en liten liten del i vårt vattenåtgärdsprogram, säger miljöminister Katrin Sjögren. Självklart måste vi samtidigt minska utsläppen.
Läs mer i papperstidningen!

Tanja Lönnqvist