DELA

EU-kritiker lärde om Mariehamn

I går inledde Nordisk folkriksdag firandet av sitt 20-årsjubileum. Programmet är späckat under de fyra dagar som firandet pågår. På lördag finns till exempel möjligheten att lyssna på kända freds- och konfliktforskaren Johan Galtung.
EU-kritiska nordister anlände i går till Mariehamn för att fira Nordisk folkriksdags 20-årsjubileum. För första gången valde man att träffas på Åland.
– Tanken är att platsen ska växla varje år och i år blev det Åland, säger Merja Renvall som fungerar som kontaktperson på Åland och varit med i folkriksdagen ett år.
På gårdagens agenda stod först ett besök på Stadshuset där stadens kanslichef Emma Dahlén visade runt och berättade om Mariehamn. Sedan promenerade man till Alandica för att lyssna på de inledande talen. Fler tal hålls i dag, lördag och söndag.
– Vill man höra lite annat resonemang än man vanligtvis gör ska man komma hit, säger Renvall.

Nordisk union
Nordisk Folkriksdag är ett forum som förespråkar ett bredare och tätare nordiskt samarbete, i reaktion mot det man menar är ett stort och ohanterligt EU. Huvudtemat i år är ”En ny Nordisk union? Vad skulle den kunna innebära – Lokalt, regionalt och i världen?” Huvudtalare är den kända norska freds-och konfliktforskaren Johan Galtung som talar på lördag.
Gunilla Vinberg från Sverige är en av dem som ser fram emot att lyssna på honom. Hon har varit med i folkriksdagen sedan starten 1990.
– Jag är en gammal veteran. En nordisk union är kanske inte en realistisk tanke men det är ändå det vi arbetar för, säger hon.
Elisabeth Parkaatti från Finland är kritisk till den marknadsliberalistiska utvecklingen inom EU.
– Det har funnits så mycket fint i Norden som vi är rädda att försvinner i och med EU. Jag var med i kampen mot EU redan 1994.
Förutom Galtung finns mycket mer på programmet. I dag klockan halv två talar Bengt Göransson, före detta kulturminister och utbildningsminister i Sverige. På lördag talar bland annat norska klimatrådgivaren Arwid Solheim och Jógvan Hugo Gardar, vd för färöisk TV
– Vi ska bry oss om varandra i Norden, säger de nordiska representanterna om varför även allmänheten ska komma och lyssna.

Tanja Lönnqvist

tanja.lonnqvist@nyan.ax