DELA

Ett hus för kvinnliga företagare

Kvinnliga företagare får nu sitt eget hus. Birgitta Johansson öppnar upp sina lokaler på Parkgatan för målgruppen.
– Det känns skönt att komma närmare stan och ha kontakt med andra, säger företagaren Leila Smulter.
Sedan den senaste hyresgästen Ålands landskapsregering flyttade ut ur lokalerna på Parkgatan 6, har ägaren Birgitta Johansson funderat på vad som ska hända med lokalerna härnäst.
– Huset byggdes 1978 och jag har aldrig tidigare behövt annonsera ut lokalerna, här har alltid funnits hyresgäster. Men i dag är det en helt annan marknad och det finns många tomma kontorsutrymmen i Mariehamn, säger Johansson.
Hon konstaterar att kontorshyrorna ofta är höga.
– För en kvinnlig företagare som ska starta upp är det dyrt, många är försiktiga. Jag tar knappt halva priset, 10-11 euro per kvadratmeter samt någon euro för de gemensamma utrymmena. Men ingenting är låst, jag är glad så länge jag har hyresgäster.


Ensamt
Birgitta Johansson är aktiv i företagsjuntan och driver själv ett företag. Därför brinner hon lite extra för frågan om kvinnliga företagare.
– Jag är vän med många kvinnor som har företag och vet hur flera får kämpa underifrån, säger hon.
På markplan finns ett 90 kvadratmeter stort utrymme som är tänkt som lokaler för till exempel hantverkare eller annan verksamhet. Våningen ovanför rymmer kontorslokaler där kvinnliga företagare får hyra in sig. Två av dem är Leila Smulter och Merja Renvall.
– Tidigare har jag arbetat hemifrån men nu hyr jag lokaler vid Cleopatras spa i Adlon. Kontraktet går ut i december och då flyttar jag hit. Det känns skönt att komma närmare stan och ha kontakt med andra. Det kan bli lite ensamt i källaren, säger Smulter.
Hon säljer kosttillskott, vitaminer och mineraler under namnet Fitline. Hon erbjuder också bland annat detoxineringar.
– Jag kan ta emot folk som kommer hit, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström