DELA

Ester Glad: Jag är på helt fel plats

Ester Glad är trött på att pendla mellan olika boenden och att myndigheterna tar beslut ovanför huvudet på henne. För tillfället bor hon i ett alldeles för litet rum på ett serviceboende.
– Det skulle vara bra för de som sitter på de höga posterna att prova på att leva en dag som jag gör, säger hon.
När Ester Glad flyttade tillbaka till Åland från Uppsala akademiska sjukhus fick hon, efter att ha bott på Gullåsens rehabavdelning och sjukhusets barnavdelning, bo i egen lägenhet i Mariehamn under ungefär en månads tid.
Men när den kateter som pumpar in muskelavslappnande medicin i hennes kropp gled ur ryggen ökade hennes spasmer och arbetsbördan för assistenterna blev för tung. Eftersom Ester måste vänta ett tag på att få operera in katetern på nytt togs beslutet att hon tillfälligt skulle flytta till serviceboendet Miranda.
– Nu har jag fått besked från sociala myndigheterna att jag måste bo här minst tre månader till, säger hon. Myndigheterna diskuterar en massa saker som rör mig men själv får jag veta vad som sagts först flera månader senare, säger Ester.
På Miranda har Ester ett litet rum och en kokvrå. Många av de övriga boende har psykiska funktionshinder och Ester känner sig inte alls hemma och stannar mest på sitt rum. Hon känner att hon är på helt fel plats.
– Det känns hemskt rent ut sagt. Socialarbetarna borde leva en dag som jag gör så kanske de skulle förstå mig bättre.
Läs mer i papperstidningen.

Tanja Lönnqvist