DELA

En snövinter som går till historien

I går var alla landskapets och stadens snöröjare ute för att göra vägar och gator någorlunda farbara.
– Nog har det varit besvärligt förr. Men aldrig så här besvärligt, säger Kaj Herlin vid Mariehamns stad om den tjocka snömodden.
– Den här vintern går nog till historien som en av de värsta, säger Björn Ekblom vid landskapet.
Redan på morgonen – som visade ett par plusgrader för första gången på flera veckor – började snön mjukna. Men det var först vid 10-tiden på förmiddagen som det tidigare frusna underlaget hade moddat till sig så pass att det gick att få loss.
Då hade många redan hunnit köra rally på vägarna i sina försök att ta sig fram.


Lång dag
Landskapets vägunderhållschef Björn Ekblom kommenderade ut alla de tretton enheterna som sköter plogning och sandning på fasta Åland – sex egna och sju inhyrda – ganska tidigt i går morse.
– Jag tror att lejonparten av plogningen är avklarad nu. För en stund sedan började man sanda och det håller man på med några timmar, sa han när Nya Åland ringde vid 16-tiden på eftermiddagen.
Orsaken till att snömodden blev extra besvärlig i går är att det har snöat lite nu och då ända sedan i höstas samtidigt som det har varit kallt. Snölagret har byggts på vartefter och när allt sedan smälter på en gång blir det tvärstopp överallt och samtidigt.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre