DELA

Eleverna köpte 495 träd

En tävling. Flera klasser. En skola. Ett mål. Vad blir det?
Jo, klasskamp i Godby högstadieskola med målet att kunna köpa så många träd som möjligt som ska planteras runt om i världen.
Förra måndagen inleddes en trädkampanj i Godby högstadieskola. Eleverna hade fått hem en broschyr från Ålands natur och miljö om att man kunde köpa ett träd för att rädda naturen. För den lilla summan av två euro fick man ett träd som planterades någonstans i världen där det behövs. Efter det kläckte Nadja Steiner idén om att skolan borde gå med i kampanjen.
Och så blev det, elevrådet lyckades engagera hela skolan och det resulterade i en kamp mellan klasserna.
– Alla var kanske inte så helhjärtat med på idén men vi försökte så gott det gick, säger elevrådets ordförande Elisa Gustafsson.
– För att inte klassen på 26 elever skulle få för stort försprång framom klassen på elva elever arbetade vi fram ett jämförelsetal så att det skulle bli så rättvist som möjligt, säger läraren Anna Holmström.
Personalen var också med och tävlade om vem som köpte mest träd.
– Jag kan nog gott säga att vi ligger i lä här bland eleverna, säger Holmström och skrattar.
I tisdags avslutades kampanjen med ett resultat på 495 träd, som segrare i klasskampen stod 9B med 110 verkliga träd.
– Det var väldigt jämnt mellan ett par klasser, så igår tömde vi alla våra fickor för att få ihop pengar till mera träd. Och vi vann, säger Steiner med ett leende på läpparna.

Insamling
Klasserna hade olika tillvägagångssätt för att få in pengar till trädköpen. Några gick ut med hundar medan andra pantade flaskor. Och så fanns det de som gick direkt till landskapsregeringen och frågade efter bidrag.
– Det fanns också de som tog direkt ur klasskassan men eftersom många håller på med insamlingar till klassresor var engagemanget inte så speciellt stort i alla klasser, säger Gustafsson.

Inget liknande
I Godby högstadieskola har man inte tidigare gjort något liknande.
– Det finns ju förstås dagsverket men det är inte samma sak på det viset eftersom dom då går ut och jobbar för en fast summa, säger Holmström.
Men önskemål om att göra det igen finns.
– Det behöver ju kanske inte vara exakt samma kampanj men något annat för att värna om miljön skulle vara roligt, säger Gustafsson.

Miljövänligare
De flesta av dem har börjat tänka allt mer på miljön. Om det är på grund av kampanjen framkommer inte men de flesta talar om att de ser till att släcka lampor om de inte behöver vara tända.
– Det har nästan blivit en tvångstanke för mig, är jag på väg till bussen och kommer på att jag glömde släcka måste jag gå tillbaka och göra det, säger Alva Karlsson.
– Nu hoppas vi att andra skolor följer vårt exempel, säger Gustafsson.

Världsomspännande
Den fjärde november skrev Nyan om Ålands Natur och Miljö när de precis startat kampanjen med att få folk att köpa träd för plantering.
Kampanjen började i liten skala och det är tänkt att man på klimatmötet i Köpenhamn, där de medverkar, ska lämna över sitt resultat på inköpta träd till andra länder och samtidigt utmana dem.
– Detta ska ut. Vi vill påverka EU, sade viceordförande Carola Sjöblom till Nyan den fjärde november.

SOFI NORDMYR

sofi.nordmyr@nyan.ax