DELA

Efter röjningen på Madeira kommer sorgen

På Madeira handlar allt just nu om att röja upp efter skyfallet och än så länge syns inte sorgen i gatubilden.
– Men alla känner alla här och katastrofen kommer att leva länge, säger mariehamnaren Jenny Lillie som är bosatt på ön.
Jenny Lillie har jobbat sex år på Madeira och bor i de västra delarna av huvudstaden Funchal. Hennes bostadsområde skonades från det katastrofala skyfallet i lördags då minst 42 personer omkom, 120 skadades och 240 förlorade sina hem.
Då hon på lördag morgon skulle köra in till centrum insåg hon att något var på tok.
– Det var en halv meter vatten på gatorna. Lite senare ringde en kollega från min arbetsplats i centrum och berättade att det bara vällde fram vatten.
Jenny Lillie berättar att gamla stan i Funchal och andra områden som ligger i närheten av de kanaler som går genom staden.har drabbats hårdast.
– Det forsar fortfarande mycket vatten på gatorna och stan ser krigsdrabbad ut. En massa människor jobbar överallt med att röja bråte.
Känner man av sorg i gatubilden?
– Inte ännu men alla känner alla här och katastrofen kommer att leva länge. Jag pratade med en portugisiska som var mycket nedstämd. Sorgen kommer att märkas, det här är ett litet samhälle.
Jenny berättar att det pågår insamlingar för de hundratals som förlorade sina hem.
– Många här har ju byggt sina hus på små hyllor på branta sluttningar. Det är ofattbart vilken kraft vatten kan ha, ingen hade kunnat förutspå det här och jag känner inte heller till att det skulle ha skett liknande katastrofer tidigare.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax