DELA

Eckeröbo siktar på riksdagen

Ålänningen Mats Löfström från Eckerö ställer upp i riksdagsvalet.
Men inte på Åland. 23-åringen kandiderar nämligen för svenska folkpartiet i Helsingfors valkrets.
Nu går Mats Löfström officiellt gick ut med sin kandidatur. Riksdagsvalet i mars blir det första där han själv ställer upp trots att han varit politiskt aktiv rätt länge, bland annat som vikarierande partisekreterare för centern på Åland. På meritlistan finns också uppdragen som generalsekreterare för Finlands svenska skolungdomsförbund och nordiska centerungdomens förbund, samt en hel hög förtroendeuppdrag i olika styrelser.
Sedan oktober 2005 har han varit förbundssekreterare för svenska folkpartiets ungdomsorganisation svensk ungdom. Beslutet att ställa upp kom ändå inte utan huvudbry.
– Men att inte ställa upp är också ett val och det här är ett naturligt steg för mig.
En sak som länge gjorde att han tvekade var just uppdraget som svensk ungdoms förbundssekreterare. Här finns nämligen en viss intressekonflikt i och med att förbundssekreteraren också är ansvarig för de övriga ungpolitikernas kampanjer.

På nätet
Nu har valarbetet i alla fall dragit i gång och de närmaste månaderna blir antagligen mycket arbetsintensiva. Annonser skall utformas, tryckas och beställas, en kampanjgrupp skall upprättas och så vidare.
– Men annars blir kampanjen nog ganska internetbaserad, säger Mats Löfström, som bland annat satsar en hel del tid på sin blogg. Snart skall han också öppna en egen webbplats.
Han berättar också att hans naturliga väljarunderlag i huvudsak kommer att utgöras av unga, svenska helsingforsare. Själv fokuserar han på de saker han kan bäst som utbildnings- och miljöfrågor – områden som är viktiga för just dessa väljare.

Miljö och utbildning
När det gäller utbildningen vill Mats Löfström gärna se ett högre studiestöd och framför högre inkomstgränser för studiestödet så studerande kan jobba mer vid sidan av studierna utan att för den sakens skull gå miste om sina stödpengar.
– Och miljöfrågorna är helt klart mycket viktiga bland annat med tanke på klimatförändringen. Till exempel borde staten ta bort skatten på miljövänliga bränslen, säger Mats Löfström, och räknar upp en långa rad miljöåtgärder som han anser att nästa regering måste ta.
– Jag är nog grönare än de flesta gröna, konstaterar han.

Ålänning och helsingforsare
Som kandidat för sfp i Helsingfors är Mats Löfström i första hand helsingforsare.
– Men jag ser mig både som helsingforsare och ålänning och jag vill aldrig hamna i en situation där jag tvingas välja identitet. Och ända sedan jag flyttade hit har jag också försökt fungera som en ambassadör för Åland.
Det har bland annat inneburit att han då och då får förklara Ålands speciella situation och perspektiv i vissa frågor. Också inom hans politiskt orienterade umgängeskrets finns det ibland felaktiga föreställningar om öriket.
Hur ser du på det åländska riksdagsvalet?
– Du kan skriva att jag vädjar till Roger Jansson att ställa sig till förfogande igen, säger Mats Löfström, som tycker att samarbetet mellan sfp och den åländske riksdagsledamoten varit fruktbart under den gångna mandatperioden. Till exempel har Roger Jansson fått stå för sakkunskapen då det gäller sjöfartsfrågor inom den svenska riksdagsgruppen, berättar han.

Tuff valkrets
Helsingfors ses ofta som landets tuffaste valkrets då det drar ihop sig till riksdagsval, men Mats Löfström är optimistisk. Han tror och hoppas på två mandat för sfp – ett blir det åtminstone.
Enligt förhandsspekulationerna är det den före detta EU-parlamentarikern och nuvarande riksdagsledamoten Astrid Thors som lägger beslag på sfp:s första mandat i huvudstaden och en kandidat som inte lanserats ännu tippas ha goda chanser på det andra.
Därefter blir det hugget som stucket om ersättarplatsen, tror Mats Löfström som om allt klaffar perfekt kanske kan vara med och kämpa om den.

TEXT OCH FOTO: FREDRIK SONCK