DELA

Dyrt, men inte dyrast, att bo i Mariehamn

Visst, kvadratmeterpriset för lägenheter i Mariehamn är högre än i många andra finländska städer.
Men jämfört med Helsingfors är centrumboendet i Mariehamn överkomligt.
Kvadratmeterpriset på nybyggena Nya Apoteksgården och Briljanten vid Norragatan ligger mellan 3.400 och 3.500 euro, säger Roger Karlsson, mäklare på Fastighetskonsult.
För bättre begagnade och centralt belägna lägenheter kan kvadratmeterpriset ligga runt 2.500 euro.
Det är ingen absolut måttstock. En bostad högt upp i ett våningshus, med västerläge, balkong och hiss, lockar flera spekulanter och kan ge ett högre slutpris.

Realistiska utgångspriser
I Sverige har mäklare fått kritik för att använda lockpriser på attraktiva lägenheter. Utgångspriset sätts medvetet för lågt för att så många spekulanter som möjligt skall se och bjuda på lägenheten. Tanken är då att ju fler som bjuder, desto högre blir slutpriset. Men det innebär också att säljaren kan vägra acceptera slutbudet, även om det ligger högre än utgångspriset.
Några sådana tendenser finns inte på Åland, enligt mäklaren Inger Lyyski på Lyyskis fastighetsförmedling. De åländska mäklarnas värderingar ligger ofta nära det slutliga budet.
– Säljaren skall vara beredd att sälja även om det bara finns en köpare. Ibland finns det fem spekulanter som vill ha en viss lägenhet, men ibland kan köparen ha tur och få lägenheten för utgångspriset.

Flera orsaker
Kvadratmeterpriset i centrala Mariehamn är högre än i andra motsvarande stora finländska städer.
– Den bästa förklaring jag har är att vi har förhållandevis höga produktionskostnader på Åland, säger Roger Karlsson.
– Men det finns många samverkande orsaker. På fastlandssidan bygger man bostäder i långa serier. Med femhundra lägenheter per projekt, i stället för tio som det kan vara här, så blir det stordriftsfördelar.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom