DELA

Dyr hyra stoppar sommarbio

Det blir ingen biovisning i Alandica i juli i år. Lokalhyran har höjts från 200 euro till 500 per kväll. Det omöjliggör filmvisningar. Inte ens med ett pris på 10 euro per biljett blir bion lönsam.
Arrangörerna är besvikna – bioälskarna likaså.
I fjol visade Juanita Adams sommarbio i Alandica kultur och kongress på egen hand. Då var hyran 200 euro per kväll under juli.
– Det gick sådär, det blev lite plus i kassan i alla fall, säger samarbetspartnern Tina Dahlblom-Landell i Filmhuset bio Savoy, som ville visa film i juli i år.


Höjd hyra
Men nu har hyran för Alandica höjs stegvis under året och för juli i år ligger den på 500 euro per kväll.
– Ryktet har gått att vi tänkte ha bio i juli med bland annat Twilight 3, som vi hade bokat fortsätter Tina Dahlblom-Landell. Det är flera flickor som ringt mig och velat köpa biljetter till den. Tyvärr var vi tvungna vi ställa in våra planer eftersom hyran för Alandicas auditorium biosalen är för dyr.
Hyran skulle bli 500 euro, inklusive moms, per kväll. Det blir 15.000 euro för juli.


Inte lönsamt
Med 173 sittplatser och hälften av biljettintäkterna som filmhyra direkt till Helsingfors funkar det inte ekonomiskt. Projektorn ska också betalas och de som sköter den ska ersättas.
– Inte ens om vi tar 10 euro per biljett blir det lönsamt. Vi får inte heller sälja biogodis på egen hand, vilket faktiskt inbringar en bra slant. Nej, godiset ska säljas av Alandica.


Tjejer besvikna
Ytterligare en sak som har diskuterats bioarrangörerna och Alandica emellan är städningen. Uthyrarna vill städa hela huset efter en biokväll, Dahlblom-Landell är villig att skärma av en del för filmpubliken, för att dra ner på städkostnaden.
– Det är synd på alla tjejer som vill se den och annars också hade det varit roligt med sommarbio, men det här går bara inte. Jag har också pratat direkt med Anders Wiklöf om saken, men nej, vi hittade ingen bra lösning för sommarbion. Nu satsar vi istället allt på starten av nya bio Savoy.(Se separat artikel.)
Vi har sökt ansvariga för Alandica.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax