DELA

Drottningens skrivbord har hittat hem

Ålänningen Ola Öfverström är stolt ägare till drottning Hedvig Eleonoras skrivbord som räddades undan branden på slottet Tre Kronor 1697.
Nu deponeras skrivbordet till Kungliga slottet i Stockholm. Nya Åland var med vid överlämnandet.
Slottet Tre Kronor stod i lågor 1697 lyckades man räddas och två kända möbler: drottning Kristinas silvertron och drottning Hedvig Eleonoras skrivbord.
Skrivbordet som är tillverkat 1683 såldes på auktion i juni förra året för 660.000 kronor – till ålänningen Ola Öfverström (f. Kärkkäinen).
– Jag såg skrivbordet på teve och tänkte att jag skulle köpa det. Det var ett unikt tillfälle att köpa en unik möbel. Det var mitt under den ekonomiska krisen, men jag hade råd och vågade köpa det. Jag gillar gamla grejer och skrivbordet kommer att ha ett bestående värde, säger han.
Ola Öfverström tycker att det är viktigt att motverka jantelagen och våga satsa på det man tycker om.
– Jag tycker om att göra saker ingen annan vågar. Och visst är det lite coolt att äga det här skrivbordet!


Ingen paradplats
I Ola Öfverströms bostad på Kungsholmen i Stockholm har skrivbordet stått i ett tomt gästrum och inte på någon paradplats.
– Jag har varit så rädd om det att jag inte har vågat ha det framme. Varje gång det har varit fest har jag varit orolig att någon ska gå in och ställa ölglaset på det, säger han.
Nu deponeras skrivbordet till muséet Tre Kronor på Kungliga slottet.
Läs hela artikeln i måndagens Nya Åland!

Linnea Friman