DELA

Din röst räknas – i Sverige

Med elva dagar kvar till riksdagsvalet i Sverige har den svensk-åländska röstningen kommit igång. Förra riksdagsvalet var det ungefär 400 av de 1.100 röstberättigade ålänningarna som röstade via svenska konsulatet.
Nytillträdda generalkonsuln Ingrid Iremark uppskattar röstantalet till ungefär det samma i det här valet också. Ungefär 90 personer har redan röstat via konsulatet men med tanke på att det har varit en ganska jämn ström hittills tror Iremark att röstantalet kommer att landa kring samma siffror som förra gången.
Många ålänningar följer de politiska debatterna i de svenska medierna och på Åland i dag bor det ungefär 1100 personer som får rösta i valet. För att få rösta måste man ha svenskt eller dubbelt medborgarskap.

Trogen röstare
En av dessa är Ragnhild Kalman från Kökar. Hon har tagit sig till det svenska konsulatet i Mariehamn för att förhandsrösta i valet.
– Jag är en trogen röstare. Jag struntade i något EU-val för några år sedan men förutom det så röstar jag alltid.
Det går att poströsta och det hade hon kunnat göra från Kökar, men det finns alltid ärenden som måste uträttas i Mariehamn. Sonen bor också här så därför passar det bra att rösta på samma gång.
– Det roligt att åka och rösta, säger Ragnhild som berättar att hon brukar poströsta i kommunalvalet.
– Det är enklare så.
Ragnhild gifte sig och flyttade till Finland 1961 och då fick hon automatiskt medborgarskap i Finland. Men till förra riksdagsvalet i Sverige för fyra år sedan fick hon ett röstkort.
– Det visade sig att jag hade dubbelt medborgarskap utan att veta om det, säger Ragnhild Kalman.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre