DELA

Det borde ställas större krav på en ung förare

Eva Fellman vid polisen efterlyser främst en attitydförändring hos mopedister.
– Man borde även kräva mer av körkortet, att man inte bara kan skriva och sen bege sig ut i trafiken.
När mopedister beger sig ut i trafiken är de vägtrafikanter som omfattas av alla regler en vägtrafikant omfattas av, säger Eva Fellman som menar att ett stort problem med fyrhjulingarna, mopedbilarna, är att de ser ut som mindre bilar.
– Det borde krävas mer av körkortet, att man inte bara kan skriva och sen bege sig ut i trafiken. Det borde ställas större krav på en ung förare.
Polisen stöter då och då på mopedförare eller mopedbilister som kör på cykel- och gångbanor. Förseelsen resulterar oftast i en varning, information om hur reglerna ser ut och ibland en böteslapp.
Över lag tycker Fellman att attityden hos mopedister bör ändras, men även att körprov inrättas. Samtidigt förstår hon ungdomarna.
– Det är ett smidigt sätt att ta sig från en plats till en annan. Och det finns ju dem som faktiskt följer trafikreglerna och tänker på sin hälsa.


Gå runt systemet
Polisen ska innan året är slut medverka på mötet med trafikavdelningen om tänkbara åtgärder. Även om polisen är för att införa mopedutbildning med körprov, menar Fellman att alla områden i så fall bör synas.
– Med traktorkort är det exempelvis tillåtet att framföra moped, då kan du ju gå runt systemet ändå.
Och Fellman ställer sig frågande till om det går att få med sig dem det verkligen gäller.
– Självklart tycker vi att det är värt, men tycker ungdomarna och föräldrarna det?

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax