DELA

Depression motivet till kyrkbrand

De båda flickorna hade vid rättegången på onsdagen svårt att förklara varför de bestämde sig för att kasta in sju molotov cocktails i Hammarlands kyrka i februari.
– Just då var det snarare en fråga om ”varför inte”, säger en av flickorna. Jag mådde dåligt och hade ingenting att förlora.
”The church will burn to ashes”. Så skrev de 17-åriga flickorna i en internetkonversation när attentatet mot Hammarlands kyrka planerades. På internet tog flickorna även reda på information om åländska kyrkor och hur man tillverkar en så kallad molotov cocktail, alltså en flaska i vilken man sätter trasor indränkta med etanol, bensin och gasolja för att sedan sätta eld på.
Sju sådana flaskor hade flickorna med sig när de med buss från Mariehamn begav sig till Hammarlands kyrka den 25 februari i år.
Under gårdagens rättegång visades en rekonstruktionsfilm där en av flickorna förklarar hur händelsen gick till, steg för steg.
– Vi hade tänkt kasta in flaskorna genom ett annat fönster för att komma åt altartavlan, men fönstret satt för högt upp, berättar ena flickan.
Under våren har flickorna tillsammans med en medlare träffat Hammarlands kyrkoherde Sirkka Liisa Enqvist för att prata om händelsen.
Under ett sådant möte sade en av flickorna att hon förstod att hon borde ångra sig men att det även kommit något bra ur händelsen, att flickorna nu har blivit sedda och fått den hjälp de båda behövde.
Läs mer i papperstidningen!

Tanja Lönnqvist