DELA

Dennis Jansson vill byta Mariepark mot havsbad

Efter år av juridiska processer har Dennis Jansson tröttnat på cirkusen kring evenemangen i Mariepark. Därför har han i skrivelser till Mariehamns stad utarbetat ett förslag.
Han föreslår ett byte rakt av: stan får Mariepark och Jansson får Möckelö havsbad.
Det är 13 år sedan Rockoff-festivalen första gången såg sitt ljus och år 2002 köpte Dennis Jansson Mariepark. Sedan dess har turerna varit många. Klagomål från grannar och restriktioner från Ålands miljö- och hälsovårdsmyndighet har, ÅMHM, begränsat Janssons visioner om att skapa ett evenemangscentrum i Mariepark.
– När jag köpte parken var det tänkt som en långsiktig satsning där vi skulle investera och bygga bort kostnader. Det fungerade jättebra och vi hade ett rekordår 2006, säger han.
Året efter tvingades Rockoff tillbaka till Torget. I sommar var man åter i Västerhamn, men den här gången blev festivalen betydligt tamare. Enligt Dennis Jansson hade ålänningarna på två somrar vant sig vid stadspulsen och stämningen.
– Redan första söndagen på Rockoff i år kände jag genast att vi måste vara på Torget, Mariepark förstördes de år vi inte var där.
Reglerna för parken kvarstår. ÅMHM:s tillstånd kräver sju evenemangsfria dagar mellan händelserna och decibelgränsen är svår för arrangörerna att hålla.
– Jag har gett upp hoppet om att utveckla Mariepark till en evenemangspark, det är staden som har monopol på vilken utveckling som kan ske där.
Därför har Dennis Jansson under sommaren utarbetat ett förslag. Han vill att Rockoff flyttar tillbaka till Torget och att Mariehamns stad skriver under ett femårsavtal med honom.
– Jag vill utveckla festivalen och har planer på att det ska bli en stadsfestival som Peace and Love i Borlänge, där folk kan övernatta i stadens parkområden. Men de frågorna är något för framtiden.
Med festivalen på Torget står han kvar med ett tomt Mariepark. Ett område han vill bli av med.
– Det är svårt att sälja Mariepark när ingen vet vilka regler som gäller. Men där har staden en färdig anläggning de kan göra vad de vill med, de har planeringsverktyget. Mariehamnsgalleriet kunde stanna kvar, och kanske kan man bygga bostäder eller ett äldreboende.


Misskött strand
Jansson vill att staden tar över Mariepark och att han i utbyte får Möckelö havsbad som ägs av Mariehamn trots att området ligger i Jomala.
– Staden sköter inte om havsbadet, man skäms över att titta på det. När jag var liten var det en livlig strand och det är något man sakta men säkert kan bygga upp igen. Det är något bestående som gynnar turist-Åland.
Han vill bland annat bygga en exklusiv camping och sätta in en pendelbåt till Västerhamn.
– Nu får den politiska ledningen göra utvärderingen. Är det värt att fortsätta tvinga Mariepark som evenemangsplats in i döden, eller är det bättre att låta en entreprenör satsa? Jag är trött på alla juridiska processer, säger han.


Biljard i öst
En injektion för entreprenören har Dennis Jansson fått genom Ångbåtsbryggan som under sommaren lockat mängder med besökare. Även där har han stora planer och hoppas på ett övertagande av det magasin som finns intill den nybyggda anläggningen. Inomhusaktiviteter som biljardbord och spelautomater finns med bland planerna.
– När det ösregnar har vi inga besökare, men genom att använda magasinet kan vi dra in dem, säger han.
Utöver det vill han mosaikbelägga en bassäng och köpa in eldrivna ”bumperbåtar” för barn och få tillgång till en kajplats för en 55 fots charterbåt som skulle ta turisterna ut i skärgården.
Skrivelserna är skickade till Mariehamns stad och väntar nu på behandling.

MALIN TILLSTRÖM
malin.tillstrom@nyan.ax