DELA

De var med och fixade flunderfest

850 flundror bjuds det på när Södra Lemlands Marthaförening ordnar sin årliga flunderfest på Solkulla i Lemland Flaka.
Årets festväder var inte det bästa i och med regnet som föll under lördagskvällen, men stämningen var ändå på topp och flundrorna smakade precis lika gott som vanligt.
– Anledningen till att vi ordnar flunderfesten varje sommar är för att samla in pengar. Solkulla har ägts av Marthaföreningen sedan femtiotalet och behöver då och då renoveras och hållas i skick för att vi ska kunna ordna fester och liknande, säger marthan Elin Eriksson som varit med och ordnat flunderfesten i fjorton år.
Alla som hjälper till jobbar ideellt och bybor från nästan hela Lemland engagerar sig i festen.
– Utan hjälp från männen som lägger näten och röker fisken skulle vi aldrig klara det. De är så otroligt duktiga och jag kan inte nog prisa dem som kämpar år efter år med att fixa flundrorna, säger Elin.

Gammal tradition
Traditionen är över trettio år gammal och sedan starten har både festen och lokalen utvecklats. Solkulla har nyligen fått nya fönster och nytt för i år skulle ha varit ett hoppslott för barnen.
Åttahundrafemtio flundror, sex sikar, tjugotvå abborrar och en gös. Det är resultatet av årets fiske. Fiskare från hela södra Lemland har med gemensamma krafter fiskat under en veckas tid.
– Sedan har vi förvarat dem i is och kylrum, berättar Colin Holmberg, som rökte fisken i tillsammans med Hasse Göransson, Leif Johansson och Börje Mattsson..
Bildreportage i papperstidningen!

Madelen Holmström