DELA

De överreagerar bara, säger postens vd

Posten Ålands vd Henrik Lundberg tycker att de lokala köpmännen överreagerar gällande postens kampanj att ålänningarna ska handla på nätet.
Näringsminister Jan-Erik Mattsson förstår köpmännens reaktion även om han säger att det inte direkt är någon ny företeelse att Posten vill att ålänningarna handlar på postorder.
80 procent av Posten Ålands verksamhet går ut på att leverera paket. Om de inte skulle göra det skulle de inte ha något att göra menar verkställande direktör Henrik Lundberg.
– Kritiken mot vår kampanj kommer inte som någon överraskning, även om jag tycker att de lokala köpmännen överreagerar, säger Lundberg till Åland24.
Vidare säger Lundberg att de lokala köpmännen har en egen nisch och de ska finnas kvar för att hjälpa kunden i verkligheten.
Han tror inte att deras annonsering på något sätt skulle kunna slå ut den lokala handeln.
– Näthandeln finns oavsett om vi annonserar eller inte, det är inget som vi kan påverka.
Lundberg säger också att ålänningarna oberoende uppmaningar att handla på nätet, beställer mycket genom postorder och webbutiker. Och det är något som näringsminister Jan-Erik Mattsson (c) kan hålla med om.
– För några år sedan gjordes en undersökning som visade att ålänningarna handlar mycket på postorder och det är ju Postens uppgift att leverera varorna till kunderna.

Inte ägarens uppgift
Posten Åland går inte emot åländsk handel. Och att landskapsregeringen står som ägare av bolaget har inget att göra med vilken riktning posten tar menar Lundberg.
– Bolaget är ju en affärsverksamhet, det är vår uppgift att tjäna pengar, säger Lundberg.
Han säger vidare att kritikerna blandar ihop bolagets uppgift med vem som äger deras aktier.
– Posten i Sverige och Itella i Finland har liknande kampanjer och det är ingen där som reagerar lika häftigt på annonserna, säger han.
Jan-Erik Mattsson har inte så många kommentarer angående Postens kampanj att få folk att handla på nätet.
– Det är inte min sak att kommentera, landskapsregeringen äger visserligen Posten men det är styrelsen för bolaget som bestämmer postens styrning. Posten lyder under en lag som de följer, säger han.
Men han kan ändå till viss del förstå de lokala köpmännens reaktion.
– Visst förstår jag reaktionerna men det är ju inte direkt någon ny grej att Posten sysslar med postorder.
Däremot är han lätt förvånad över att Posten väljer att göra reklam för andra postorderföretag.
– Fast det är en helt annan fråga, säger han.

SOFI NORDMYR

sofi.nordmyr@nyan.ax