DELA

De har tröttnat på trakasserierna

Noy Eriksson och Thip Sorada har tröttnat. Den förnedring de utsattes för efter en utekväll på Arken gjorde att bägaren rann över.
Nu hoppas de kunna göra skillnad genom att tala ut.
Föglöbon Thip Sorada viftar med armarna när hon pratar. Ibland hötter hon med näven i luften för att beskriva den ilska hon känner.
– När jag pratar blir jag upprörd, men det är bara för att jag har varit med om det här, säger hon.
Hon pratar om händelsen för cirka två veckor. Thip, Noy Eriksson och fem andra väninnor med rötter i Thailand besökte Arken. Sällskapet satt vid ett bord och sippade på var sin drink. Ingen av dem dricker särskilt mycket.
En kille satt med sin flickvän vid ett bord nära dem. En åländsk kvinna slog sig ner och börjar ljudligt tala illa om thailändare.
Thip försökte vifta bort allt hon hörde. Till slut gick det inte längre.
– Hon slutade inte prata om att alla thailändskor är horor. Så jag gick fram till henne och bad henne sluta.
Efter hårda ordalag uppstod handgemäng mellan Thip och kvinnan. Killen vid bordet kom till åländskans undsättning och slog till Thip.
– Han tog stryptag på mig och kallade oss för horor.
Thip knyter demonstrativt händerna runt halsen. Hon berättar hur glas låg krossat runt dem och om hur splittret gav henne skärsår på ena benet.
En annan kille kom fram och hjälpte henne. Hade han inte gjort det fasar hon över hur det hade kunnat gå. Skärrad men utan tillit till polisen anmälde hon aldrig incidenten.

Sexindustrin
Det är onsdag och vi befinner oss inne på Noys restaurangbåt m/s Alida i Östra hamnen. Bredvid oss sitter en åländsk vän som vill vara anonym. Han har mycket att tillägga diskussionen.
– Jag har jobbat som dörrvakt i många år och vet hur det är med synen på utlänningar. Polisen tror inte på dem. Är det bråk mellan två ålänningar är de snabbt på plats, är det finnar eller thailändare går det dåligt, säger han.
Något av det värsta Noy och Thip vet är när de får ”hora” slängt i ansiktet. Varför, undrar de? Fördomarna är helt fel. De nekar inte till att det finns en sexindustri i Thailand. Men det gör det även i Stockholm och Helsingfors.
– Vi är hårt arbetande kvinnor som betalar skatt. Vi vill inte bli kallade för horor, säger Thip.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall