DELA

De gamlas hem får direktör

De gamlas hem skall omorganiseras men exakt hur det skall göras är ännu oklart.
Det är däremot klart att man redan nu börjar söka efter en förbundsdirektör.
Inom de närmaste dagarna dyker en ny annons upp under rubriken lediga platser.
Personen som sökes skall ha minst fyra års juridiska, ekonomiska eller statsvetenskapliga studier bakom sig och vara redo att i egenskap av förbundsdirektör axla huvudansvaret på De gamlas hem i Jomala.
Styrelsen för hemmet fick på förbundsfullmäktiges möte i går klartecken för att anställa en förbundsdirektör. Representanterna för medlemskommunerna gick också in för att hela verksamheten vid hemmet skall få en helt ny organisation i oktober i höst.


Detaljerat förslag
Exakt hur storstädningen på hemmet skall göras gick man inte närmare in på. Förbundsstyrelsen fick i uppdrag att presentera ett detaljerat förslag inklusive kostnadsberäkning på fullmäktiges nästa möte i höst.
Det förslag till ny organisationsplan som tagits fram av en arbetsgrupp bestående förbundsfullmäktiges ordförande Eva Dahlén och ledamöterna Gunnel Nordlund-White och Jan-Anders Öström kommer dock att ligga som grund för det fortsatta arbetet.
– Vår avsikt är att beta av alla problemfrågor bit efter bit, sade styrelsens ordförande Harry Jansson i går.


Drivande tanker
– Jag är tacksam över revisorernas noggrannhet som gör att problemen listas i granskningen. De gamlas hem är som en drivande oljetanker med maskinhaveri som nu har fått ett ankare i bottnen, sade Eva Dahlén i går.
Hon betonade vikten av att få ordning på samtliga problem som till exempel den hierarkiska ordningen och bristen på rutiner och styrdokument i hemmet.
Flera av problemen har sina rötter flera år tillbaka och har i sin tur bidragit till både komplikationer och nya problem under årens lopp.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

titte.tornroth@nyan.ax