DELA

De är fast i stormarnas Thailand

Åländska Bodil Lampén Helgesson och hennes familj sitter fast på Koh Samui i Thailand.
De skulle ha åkt hem i måndags kväll, men alla flyg var inställda på grund av störtregnet som drabbat landet.
Familjen, det är maken Gert Helgesson och 3-årige sonen Jonathan Helgesson.
De kom ner till Koh Samui den 12 mars och åkte vidare till Koh Phangan några dagar senare.
– Den 17 mars bröt den första stormen ut. Det var enorma vågor vid den annars alldeles kavlugna stranden Haad Salad. Någon dag senare lugnade stormen ned sig, men det regnade kraftigt – dock inte värre än att det fick bli en upplevelse att få bada i havet i ösregnet, skriver Bodil till Nya Åland..
Den 26 mars åkte de tillbaka till Koh Samui för att vara i god tid till flyget i måndags.
– Den korta resan var jobbig, folk kräktes och jag kollade hur man skulle få loss flytvästarna. Det var i piskregn vi kom till Koh Samui. Vi sprang på stranden och sonen tyckte att det var kul med de stora stormvågorna och pölspringet! På kvällen var det ett rejält åskoväder.


Svallvågor
Natten mot måndagen vräkte regnet ner oupphörligen. Det gick knappt att ta sig någonstans under dagen, vägar var avstängda på grund av vattenmassorna.
En promenad fick snabbt avbrytas.
– Vi kom kanske 800 meter, sedan var det så mycket vatten att svallvågorna slog över bilarnas grillar och vattnet forsade så att man kände suget. När vi hade vatten till knäna, mer eller mindre, gav vi upp och gick in på ett hotell och började ta oss tillbaka längs stranden. Vi kom kanske halvvägs, sedan fick vi ta oss tillbaka upp till gatan för det fanns ingen strand kvar – allt översköljdes hela tiden av vågor.
Väl tillbaka på hotellet får de besked att alla Bangkok Airways avgångar är inställda men åker ändå till flygplatsen tillsammans med några andra turister.
– Hotellets ägarinna, Dee, kommer med till flygplatsen, vilket är skönt, för när vi väl kommer dit är det kaos. Alla flyg är inställda då det stormar och regnar. Massor av folk, ingen vet något.
När Bodil skriver till Nya Åland på tisdagen är klockan cirka 21.30 på kvällen lokal tid. Det har regnat och stormat hela dagen fram tills dess.
De ska åter en gång ta sig ut till flygplatsen i en safarijeep för att försöka boka om sitt flyg, något som misslyckades på måndagen. Så här långt har 53 flighter ställts in.
– Vi vet i skrivande stund varken hur det går eller när vi kommer hem.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos