DELA

Daja lugn inför avgörandet

FOTBOLL. Ett hinder avklarat. Nu är det bara Portugal kvar. På onsdag kan Finland vara klart för EM.
Men det kunde varit över redan i lördags. Segern med 2-1 över Azerbajdzjan satt långt inne.
Det blev kanske lite onödigt spännande på Olympiastadion i lördags. Finland pressade hela matchen mot ett Azerbajdzjan som försvarade sig frenetiskt. Redan efter nio minuters spel hade Daniel Sjölund en riktigt bra chans att ge Finland ledningen. Men bollen kom snabbt och studsade lite så han kunde inte hålla skottet under ribban.
Det första målet kom istället i den 63:e minuten. Och det var Azerbajdzjan som gjorde det. Mitt i all press från Finland.
– Vi gör en riktigt bra match och kör över dem i 90 minuter. Det är lite typiskt att de får ett mål. Men det visar på styrka att klara av att vända. Med den press vi hade visste vi att vi skulle kunna vända, säger ”Daja” till Nya Åland.
Precis innan målet hade Jari Litmanen kommit in för Finland och efter målet fortsatte de att trycka framåt. Det var två mål som gällde. Och ingenting annat.
– Alla förstod vad som gällde och vi flyttade upp ännu mer, säger Sjölund. Självklart är vi jättenöjda med segern.

Extra skönt
Och så här efteråt spelar det egentligen ingen roll hur matchen såg ut. Eller när målen kom. En seger är alltid en seger. Det menar i alla fall Sjölund.
– Vi fick våra tre poäng. Det spelar ingen roll om vi vunnit med 10–0. Det känns nästan extra skönt att vinna så här och vi kan ta med oss detta till Portugal.
Hur kändes det när slutsignalen gick?
– Helt fantastiskt känsla att vinna matchen. Men just på det sättet blir man extra glad. Oerhört viktigt.

Tar det lugnt
På måndag på morgonen åker laget ner till Portugal och på kvällen blir det träning. Ännu har de inte pratat något om onsdagsmatchen eftersom de var lediga på söndagen. Men uppladdningen blir inte annorlunda än tidigare.
– Än så länge är det rätt så lugnt. Vi tar det lugnt och njuter av gårdagen När vi kommer ner i morgon börjar vi fundera på onsdagsmatchen.
Hur ska ni slå Portugal?
– Det är också en grej vi tar i morgon. Vi måste ju vinna matchen och det blir en helt annan match än mot Azerbajdzjan. Men Portugal är också tvungna att vinna. Det gäller jäkligt mycket.
Läget i gruppen har förändrats något eftersom matchen mellan Serbien och Kazakstan på grund av snötäckt plan inte spelades i lördags. Den matchen kommer att spelas inkommande lördag. Serbien möter EM-klara Polen på onsdag och måste vinna sina återstående matcher för att ha en chans att ta sig till EM.
Detta gäller även Finland. Seger mot Portugal på onsdag är ett måste. Matchen spelas i Porto och börjar 21.45.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax

tfn 528 462

Fotnot. Polen med sina 27 poäng är klart för EM. Portugal har 26 poäng, Finland 23 och Serbien (med två matcher kvar) 20.