DELA

Dahlman vill åter diskutera golf i Godby/Ämnäs

Diskussionen om en golfbana på Stornäset väcker kritik och återupplivar tanken på att placera en anläggning i Godby/Ämnäs. Johan Dahlman är fortfarande beredd på ett markbyte som skulle förverkliga projektet.
– I Godby/Ämnäs var det fråga om en verklig storsatsning medan Stornäset bara är ett surrogat i jämförelse, säger han.
Inför 2008 planerades en satsning på golfbana i Godby/Ämnäs. När ett nytt lagting tillträdde fällde man dock projektet och diskuterade alternativa lösningar. Nu är Stornäset i Sund aktuellt, vilket fått motståndarna att titta tillbaka.
I en insändare i måndagens tidning ställer skribenten Lennart Karlsson en fråga riktad till Johan Dahlman. Han undrar om Dahlman har kvar sitt erbjudande om att byta mark från Grelsby kungsgård så att banan i Godby/Ämnäs kan förverkligas.
– Jag är beredd att prata med lantrådet när lantrådet är beredd att prata med mig, svarar Dahlman.
Han påpekar att planerna på golfbana i Stornäset inte alls kan liknas vid den satsning man tidigare diskuterade i Finström.
– Jag tycker det är fel att man ställer Stornäset mot Godby/Ämnäs. Nu vet jag väldigt lite om Stornäset, men det är två helt olika saker. I Godby/Ämnäs var det fråga om en verklig storsatsning medan Stornäset bara är ett surrogat i jämförelse, säger han och fortsätter:
– Godby/Ämnäs var en del av en turistisk satsning som skulle inbegripa en marina, övernattning, turistisk användning av Grelsby sjukhus, Krutbyn och användning av Grelsby gamla manngårdsbyggnad. Golfanläggningen skulle enligt Ålands golfklubbs beräkningar innebära 17.00 nya green fee-gäster och 19.000 nya turister. På tio år skulle den dra in 30 miljoner euro i turistintäkter. Det skulle ge grunden till en betydande tilläggssatsning i hela Godbyområdet.

”Struntsnack”
Flera intressenter från näringslivet var beredda att satsa i den tilltänkta anläggningen. Johan Dahlman är mycket kritisk till den sittande regeringens beslut.
– Att lägga Godby/Ämnäs på hyllan var enbart en politisk sak. Centern har klart uttalat att det är politiskt omöjligt att föra Godby/Ämnäs vidare, så det krävs – om det ska bli aktuellt igen – att lantrådet tar ett konkret och aktivt grepp om frågan. Annars är Godby/Ämnäs dött, säger han.
Av personliga anledningar säger han att han förstår Centerns motsättningar.
– Men Liberalerna begriper jag inte. Finström är en liberalt dominant kommun, så att lantrådet säger nej är obegripligt.
Lennart Karlsson undrar i sin insändare också om det stämmer att det anses att Johan Dahlman skulle vinna oskäligt på affären.
– Det är fullkomligt struntsnack. Till och med centerpolitiker i lagtinget påstår det. Jag vill att de ska ta diskussionen med mig, men det vågar ingen. Av någon anledning ska de inte ha en anläggning i Godby/Ämnäs. Det var ju dåvarande lantrådet, Roger Nordlund, som förhandlade med mig – så att hålla på och sprida snack bakom ryggen på mig är obehagligt. Synd att inte turistsatsningen har fullt stöd, Åland skulle behöva en sådan.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax