DELA

Dags för gala i kamp mot cancer

Ålands cancerförening ordnar den 2 oktober den tredje Rosa bandet-galan i restaurang Arkipelag. Sång och dans ingår i programmet.
År 2008 insjuknade på Åland 177 personer i cancer – 23 av dem i bröstcancer. Om detta berättar Ålands cancerförening i ett pressmeddelande inför galan.
Det är en entusiastisk grupp kvinnor inom föreningen som håller i trådarna i samband med Rosa bandetkampanjen som har sina rötter i USA.
Av de insamlade medlen går 50 procent till forskning. Lika mycket stannar på Åland och används för bröstcancerpatienternas/cancerpatienternas välmående. Vattengymnastik ordnas på flera håll i landskapet och till stödpersonverksamhet.

Varianter
Verksamhetsledare Helka Andersson säger att i takt med att kunskapen om bröstcancer ökar blir det desto tydligare att det handlar om en sjukdom med många varianter. I dag utgår läkarna från åtta prognosfaktorer när behandlingsprogrammet görs upp.
Enligt Finlands cancerregister insjuknade 177 personer på Åland i cancer år 2008. Det var 85 kvinnor och 92 män. 23 av dem drabbades av bröstcancer och den yngsta var i åldern 35-39 år.
Över 90 procent av bröstcancerpatienterna lever ännu fem år efter det att de fått sin diagnos. Överlevnadssiffrorna är bäst i Finland, Sverige och Schweiz av alla länder i världen.

Rosa skumvin
Värdar vid galan är Gun-Mari Lindholm och Patrik ”Putte” Häggblom. I lobbyn bjuds gästerna på rosa skumvin.
Iarnòd med Henrik Forsell i spetsen bjuder på irländsk musik. Tre dansgrupper från Musikinstitutet uppträder under ledning av Elzbieta Söderlund och Ludmilla Mattsson. ”Nina och Anita” och Emanuele Ferrari kompar.
Allsången leds av Lennart Eriksson och Bengt Andersson med dragspel.

Kända band
Liksom vid tidigare galor återuppstår kända åländska orkestrar, som Wikings med Karl-Anders Lindholm, Jan-Olof Sjöblom och Rolf Nummelin.
– Vi var före det kända dansbandet Vikingarna i Sverige, påpekar Lindholm.
West Coast är också med, där ingår Bengt Andersson, Lasse Lundell, Kaj Forss och Sören Lund.
Det rikssvenska dansbandet Chiquita finns också på plats. (ka-f)