DELA

Champagne fick genomslag i finsk media

Champagnevraket som hittades på havsbotten utanför Föglö var den åländska nyhet som fick störst genomslag i rikets finskspråkiga media.
I 60 tidningsartiklar och 14 inslag i radio- och tv-nyheter berättades om fyndet och spekulationerna kring champagnens ålder.
I juli registrerades 338 mediaträffar för sökordet Åland, meddelar Maija Nunez på Ålandskontoret i Helsingfors.
Ålandsbördiga fästingar figurerade i 19 artiklar om sjukdomar och Skarven fick spaltutrymme i 17 tidningar.
Turistanläggningen Havsvidden och konceptet med aktiebolag som en möjlighet att komma åt en stuga på stranden utan att ha hembygdsrätt presenterades av Turun Sanomat i en illustrerad artikel om turismen på Åland. Tidningens reporter besökte även Prästö Camping och Stugby.

Rodde till Åland
I fyra långa artiklar följde tidningarna Satakunnan Kansa och Luoteis-Satakunta två björneborgares projekt att ro från Björneborg till Mariehamn. Småkusinerna Kauko Heikkilä och Ilmo Laine förverkligade sin dröm och rodde den 300 kilometer långa sträckan på tio dagar.
Reseskildringar om lyckade semesterresor till Åland publicerades i 5 tidningar.
Åländskt näringsliv och företagen Plasto, Paf och Chips presenterades i en lång artikel som publicerades i tidningarna Turun Sanomat, Keskisuomalainen, Ilkka och Pohjalainen.
Dessutom intervjuas mångsysslaren Erik Ohlsson som för 15 år sedan lämnade sin trygga tillvaro som banktjänsteman i Tammerfors och flyttade till Lappo. Livet i skärgården är ren kvalitetstid, konstaterar Ohlsson i artikeln.


Grillbygge
Turun Sanomat redogjorde för Paf:s planer på att lansera en försäkring för spelberoende. Jakobstadstidningen Pietarsaaren Sanomat berättade om öppnandet av Korv-Görans i Mariehamn. I artikeln berörs inte den livliga diskussionen som grillbyggandet väckt på Åland.
IFK Mariehamns ligamatcher refererades i 39 tidningar.

Annika Kullman