DELA

Champagne auktioneras ut på Åland

Några av världens äldsta champagneflaskor ska säljas på auktion, det blev klart i dag. Totalt fiskades 168 upp ur havet.
Så här lyder pressmeddelandet från Ålands landskapsregering som äger fynden från champagnegaleasen:

”Unika champagneflaskor auktioneras ut på Åland
Några flaskor av världens äldsta champagne ska auktioneras ut. Det har ägaren, Ålands landskapsregering, fattat beslut om. Det var i somras som totalt 168 flaskor champagne bärgades från ett vrak i Ålands skärgård. Hur många flaskor som ska auktioneras ut har ännu inte tillkännagivits, men marknadsvärdet på champagneflaskorna har av experter bedömts vara bland det högsta på marknaden.
Fram till i dag har det varit oklart om vad som ska ske med de åtråvärda flaskorna, men nu har Ålands landskapsgering deklarerat att de har som ambition att auktionera ut champagnen.
– Vi har för avsikt att auktionera ut flaskorna vid en återkommande internationell vinauktion som ska hållas här på Åland, säger Britt Lundberg som är vice lantråd i Ålands landskapsregering.
Det var i mitten på juli i år som åländska dykare upptäckte ett närmare 200 år gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård. Vid efterföljande dykningar visade sig vraket innehåller 168 flaskor champagne. Alla flaskor är inte helt intakta, men de flesta är gott skick. Enligt experter rör det sig om champagne från 1830-talet, men det är möjligt att det finns ännu äldre flaskor bland alla de flaskor som bärgats.
En del av flaskorna härstammar från den välkända tillverkaren Veuve Clicquot. Andra flaskor härstammar från det numera nerlagda champagnehuset Juglar, på vars marker champagnetillverkaren Jacquesson verkar i dag.
På scen i Mariehamn inför världens medier fick världens främsta champagneexpert Richard Juhlin den stora äran att provsmaka champagnen och ge sitt professionella utlåtande. Trots närmare 200 år på havsbottnen har champagnen bevarats synnerligen väl, något man kan tacka Österjöns unika konserveringsegenskaper för.
– Det en mycket högklassig och exklusiv champagne som hämtats upp ur havets djup. Gemensamt för båda sorterna är en bra fräschör och bra längd i smaken, säger Richard Juhlin.
Trots omfattande efterforskningar har man har ännu inte kunnat slå fast ursprunget för skeppsvraket eller dess exakta ålder. Det man vet är att det är en skonare och att skeppet gick under i början av 1800-talet. Dykningarna vid vraket beräknas fortsätta nästa sommar.”