DELA

Centern är delvis emot Föglötunnel

BUDGETDEBATTEN. Föglötunnel eller inte? Centern lagtingsgrupp, som i onsdagens debatt sade sig vara mot en Föglötunnel, är bara emot en Föglötunnel som utgår från södra Föglö.
Efter att Torsten Sundblom (Lib) anklagat regeringspartnern för svek fick han en precisering i går.
– Nu visar Centern sitt rätta ansikte, sade Torsten Sundblom (Lib) i lagtinget igår.
Harry Jansson (C) och resten av partiets lagtingsgrupp meddelade nämligen under onsdagens lagtingsdebatt att de inte stöder några som helst planer på att förverkliga Föglötunneln. Sundblom ansåg att partiet borde ha sagt sin åsikt redan under budgetprocessen.
Gun Carlson (C) förtydligade att Centerns lagtingsgrupp endast har uteslutit det södra alternativet på Föglö. Man är beredd att se på andra lösningar om arbetet inleds med att först involvera de berörda parterna, exempelvis markägarna.
Men Sundblom sade att för honom spelar det ingen roll om det tunnel, bro eller någon annan lösning bara man börjar planera kortruttssystemet. Han uttryckte sin tillfredsställelse över att det verkar finnas en majoritet för ett kortruttssystem i lagtinget men såg det som en svår nöt att knäcka att leda all trafik över Föglö. Det förutsätter en fast vägförbindelse till Föglö.
Sundblom påminde om att lagtinget har fattat beslut om en Föglötunnel men tror att arbetet med att förverkliga idén snubblat på förtroendeproblem mellan Centerministrarna och Centerns lagtingsgrupp.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds