DELA

Carl-Johan Wikström är död

I dag den 18 oktober avled Carl-Johan Christian Wikström i Mariehamn efter en längre tids sjukdom. Han var född den 16 juli 1960 i Pargas.
Hans frånfälle kom inte oväntat. I somras fyllde han 50 år och firade sin födelsedag med öppet hus ombord på segelfartyget Pommern. I en intervju inför födelsedagen berättade han om sin svåra sjukdom.
Carl-Johan Wikström var stadspolitiker och lagtingets tidigare vaktmästare. Han var dessutom vice gruppordförande för liberalerna i stadsfullmäktige. Under många år var han aktiv i fritidsnämnden och ordförande i vuxenutbildningsnämnden. Han satt 16 år i kyrkofullmäktige i Mariehamns församling.
I ungdomen utbildade han sig på Norrvalla folkhögskola i Pargas för att bli idrotts- och ungdomsledare.
Han flyttade till Åland och arbetade som planskötare på Idrottsparken.
Efter värnplikten, då han blev undersergeant, kom han tillbaka till Mariehamn och blev ungdomsledare.
Ända från barnsben var han idrottsintresserad. Han drog igång IFKs handbollslag, som nådde division III, och han bowlade i division I med IFK Mariehamn. På 1980-talet hade han det åländska rekordet, 1.089 på fem serier.
Han utbildade sig till sjöbevakare, tjänstgjorde på de flesta stationerna på Åland och var med när sjöbevakarna våren 1981 fällde trotylladdningar mot en ubåt i den åländska skärgården.
Carl-Johan Wikström sökte tjänsten som vaktmästare på lagtinget och arbetade där i 25 år.
Han gav sig in i politiken i unga år. Som ordförande i stadens fritidsnämnd jobbade han hårt för ungdoms- och idrottsprojekt.
Alandia Cup, till exempel, var ett projekt han var med om att starta. I början var det bara fyra lag. Nu har det blivit vår största återkommande turistsatsning. Pr-mässigt var nog ändå den första boxningsgalan den största. Evenemanget satte Åland i blickpunkten.
De nya utomhus-gymanläggningarna vid Baltichallen och Backeberg skaffades på Carl-Johan Wikströms initiativ. Och han jobbade för stadens krigsveteraner, att de skulle få fria läkarbesök, med mera.
Han var nära att bli invald i lagtinget. I valet 1999 fick han bara en röst mindre än en partikamrat som kom in.
Carl-Johan Wikström erhöll Finlands kommunförbunds förtjänsttecken i guld.
Han motionerade så långt krafterna räckte och han använde den sista tiden för flera resor runt om i Europa. Han blev sjukpensionär vid årsskiftet.
Carl-Johan Wikström var en social person som trivdes bäst med många människor omkring sig. Han ville alla väl och klagade aldrig själv.
Sörjande är barnen Christian, 23, Camilla, 20, Philip, 13 år, en tidigare flickvän i Åbo, systern Carita Henriksson med familj, brodern Charles Wikström med familj och brodern Per-Olof samt bästa vännen Åke Scott.