DELA

Byter parti efter husstrid

En ekonomisk tvist kring ett hus har lett till att Jan Liljehage, som ska ställa upp i valet i höst, byter parti från obundna till liberalerna.
– Jag har lämnat in en stämning mot Danne Sundman och hans kompanjon Fredrik Lindqvist, berättar han.
Jan Liljehage satt i lagtinget för obundna under åren 1991-99. Nu planerar han en comeback i höstens lagtings- och kommunval och vill på förhand berätta om det som annars skulle bli uppenbart senast när valrörelsen drar i gång – att han från och med nu byter parti.
I går kom han med det han väljer att kalla sitt offentliga ställningstagande, riktat till Obunden samlings styrelse, ett ställningstagande som han samtidigt skickade till massmedierna på Åland.
– Omständigheterna är lite speciella, säger han.


Ritade huset
Striden handlar om det hyreshus med nio lägenheter som fastighetsbolaget Mejeribackan bygger som bäst i bostadsområdet i Lemland Bengtsböle. Bolagets styrelseordförande är Danne Sundman (ob) och vd är Fredrik Lindqvist (fs). Båda är lagtingsledamöter.
– Jag ritade huset åt dem. Jag stod för idéskisser och planering, men jag har hela tiden sagt att konstruktionsritningar kan jag inte göra eftersom jag inte har den tekniska utrustningen. På basen av mina ritningar har bolaget sökt och fått bygglov. Men Sundman och Lindqvist hävdar att mina ritningar inte har gått att använda och att bolaget inte tänker betala. Därför har jag lämnat in en stämning där jag kräver att de ersätter mig med 4.000 euro, berättar Jan Liljehage.
Han säger själv att ”det inte är ens fel när två träter” men att han tycker att det gått för långt när tvisten urartat till, som han ser det, hot och trakasserier.
– Det är inte bara jag som är tjurskallig. Vår första schism gällde 122 euro och den domen gick igenom som tredskodom i tingsrätten.


Val – ett lagarbete
Först funderade han på, säger han, att bita ihop och ställa upp för obundna.
– Men jag kom fram till att det inte gick. En valrörelse är ett lagarbete och man måste kunna ha roligt tillsammans. Konflikten mellan mig och Danne går inte att dölja, Dannes och Fredriks uppträdande kan jag varken glömma eller förlåta, vilket skulle förstöra arbetsglädjen för andra i partiet och det vill jag inte.
Som ett bevis på hur inflammerad konflikten är visar han ett långt mejl som Fredrik Lindqvist avslutat så här:
”Avslutningsvis vill jag upplysa dig om att byggplatsen i Bengtsböle är privat mark och kommer jag eller någon annan att se dig på området igen kommer detta att medföra en polisanmälan om olaga intrång”.


Stor misstag
– Det var ett stort misstag att anlita Jan Liljehage för att göra ritningarna till huset. Nu har vi lärt oss att man inte ska vara för snäll utan tänka egoistiskt när man gör affärer.
Det säger Fredrik Lindqvist, vd i bostadsaktiebolaget Mejeribackan.
– Misstaget har kostat oss både pengar och tid. Det har kostat oss 30.000 euro att ordna upp ritningarna i efterhand. Förmodligen är det här hans sätt att försöka använda massmedierna mot Danne Sundman och mig inför valrörelsen. Det är ledsamt att han nu bränner sina egna broar.
Fredrik Lindqvists uppfattning är att Jan Liljehage inte har levererat det som blev muntligen överenskommet.


Säkerhetsfråga
Så här säger han om avslutningen i det mejl han skickade till Jan Liljehage i februari:
– En ren säkerhetsfråga. Som han har agerat gentemot bolaget är jag inte säker på vad kan kan göra vid husbygget. Därför har jag förbjudit honom att gå dit och också informerat entreprenören.
Någon tredskodom existerar inte, hävdar Fredrik Lindqvist.
Nio hyreslägenheter byggs i de två husen, sex i det ena och tre i det andra. Det första huset ska vara inflyttningsklart den 1 oktober, det andra kring årsskiftet.
– Husen blir unika ur miljöperspektiv, berättar Fredrik Lindqvist.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax