DELA

Byggjobbare klarar kylan med sju lager kläder

Bara för att det är kallt och halt ute stannar inte världen upp. Saker ska lagas, hämtas, lämnas, inhandlas och byggas hur svårt det än är.
Det finns som alla vet inget dåligt väder, bara dåliga kläder, men i byggbranschen verkar man inte riktigt hålla med om det.
Snön ligger där den legat under flera veckor. Det är så kallt att bläckpennorna slutar fungera och vi börjar fundera på hur det ska gå att lägga allt på minnet istället för att skriva ner det som vi brukar. Kylan gör onekligen arbetet lite svårare för många.
Ändå måste arbetet fortsätta, inte minst på de många byggen som finns runt om i Mariehamn. Ett av dem är byggandet av det nya bostadsområdet på Lotsgatan där de kommit en god bit på väg. Folk har redan flyttat in i de flesta av lägenheterna men några är inte mycket mer än halvfärdiga.

Sju lager kläder
Bland maskiner, snö och byggnadsmaterial hittar vi en frusen Jan Iljyn. Han är kranförare och lite av en allt-i-allo på området. Han ser inte ut att vara klädd för vintern alls, förutom tjocka handskar och en fodrad jacka som förvisso inte är knäppt hela vägen upp.
Hur gör du för att hålla värmen när du jobbar i denna kyla? Det ser ju inte så varmt ut det där.
– Man får klä på sig bara. Jag har en fodrad jacka och sen sju lager kläder under det, och man håller sig varm när man springer fram och tillbaka hela tiden.
Detta är Jans andra vinter ute på Lotsgatan. Han håller med om att det är lite segt att arbeta utomhus denna årstiden.
Hur påverkar snön och minusgraderna ditt arbete rent praktiskt?
– Lite segt blir det nog. Allt blir lite tyngre än vanligt och allt fryser fast överallt. Det är inte så roligt, skulle jag säga nått annat skulle jag ljuga.
Veckans sista arbetsdag går mot sitt slut och folk har börjat bege sig hemåt. På måndag beräknas snön ligga kvar och kylan bestå, så då lär det bli sju lager som gäller igen.

ANN WEIS

redaktion@nyan.ax