DELA

Britt Lundberg (C): ”En sådan här chans kommer väldigt sällan”

Vid 15-tiden i går gick ansökningstiden för tjänsten som ny stadsdirektör ut. Med på listan bland de 23 sökande fanns vice lantrådet Britt Lundberg (C).
Även Ålandsbankendirektör Edgar Vickström och Jomalas förre kommundirektör Per Ekström har sökt tjänsten.
Om vice lantrådet Britt Lundberg skulle få stadsdirektörstjänsten hon nu sökt innebär det att hon avgår mitt i en mandatperiod.
Hur tänker du kring att du i så fall lämnar ett uppdrag som folkvald?
– Jag hoppas det finns förståelse för det. En sådan här chans måste man ta när den dyker upp. Drömmer man som jag om ett sådant här jobb måste man söka den när tjänsten är ledig. Det är tack och lov i slutet av mandatperioden och det mesta i mitt uppdrag skall vara klart vid den här tiden. Oavsett utgång jobbar jag på med samma ambition och entusiasm som tidigare.
– Om det skulle visa sig att jag får tjänsten kommer det att ordna sig.
Arbetet som stadsdirektör börjar den 1 maj. Val till lagtinget sker i oktober.
Om du inte får jobbet, känner du att du fortfarande har förtroende för ditt uppdrag?
– Det hoppas jag verkligen. Jag tror det är viktigt som folkvald och människa att se till att man utvecklas hela tiden och åtar sig nya uppgifter. Det är väldigt många sökande till tjänsten, ännu vet vi inte hur utgången blir, men kan man vara med och konkurrera. Nu kommer jag fortsätta jobba som vanligt.
Varför sökte du tjänsten?
– Det är ett spännande och roligt jobb. Senast tjänsten var ute funderade jag, men då hade jag kanske inte tillräckligt självförtroende att söka. Nu när andra chansen kom tog jag den.
– Jag ser fram emot att leda en stor förvaltning och att vara med och utveckla en dynamisk stad, att få jobba med utvecklingsfrågor och ledareskap och dessutom i en politiskt miljö. Jag vill skapa ett ännu bättre Mariehamn.
Varför ska just du bli stadsdirektör, vad kan du tillföra Mariehamns stad?
– Jag har skaffat mig en bredd som jag tror kan utgöra en tillgång. Samtidigt som jag är intresserad av ledarskap och utvecklingsfrågor. Jag gillar att fördjupa mig i olika frågor och ser fram emot att få utveckla staden.
Om du får arbetet, innebär det att du slutar med politiken?
– Om jag får tjänsten, ja. Jag har varit tjänsteman tidigare och trivts väldigt bra som det. Den rollen känner jag.Ålandsbankendirektör
Edgar Vickström, Jomala
Varför har du sökt tjänsten?
– Jag upplevde att tjänsten som Mariehamns stadsdirektör som den beskrivits i annonsen var inspirerande.
Var det något som var särskilt intressant?
– Nej, snarare helheten med fokus på ledarskap och strategi.
Hur skulle du bedriva arbetet om du fick tjänsten?
– Det är alldeles för tidigt att säga tycker jag. Jag skulle bedriva arbetet precis som de eftersökt i annonsen.
Edgar Vickström har tjänstgjort på Ålandsbanken i 27 år.
Hur skulle det kännas att byta arbetsplats efter så lång tid?
– Jätteunderligt eftersom jag jobbat där hela mitt yrkesliv, men jag söker inte bort därifrån utan till något som jag ansåg lät inspirerande enligt annonsen.
Sammanlagt är det 23 sökande, bland dem Britt Lundberg.
– Jasså, det visste jag inte att min gode vän sökt. Det ska bli mycket intressant att se hur det går.Jomalas förre kommun-direktör Per Ekström,
Reykjavik
Varför du har sökt tjänsten?
– Dels är det en intressant tjänst naturligtvis. Och så har jag en kommunal bakgrund. Jag var kommundirektör i Jomala i 15 år, mellan -79 och -94, och sen arbetade jag på landskapsregeringen som chef för näringsavdelningen. Jag vet på så sätt vad arbetsuppgifterna går ut på. Sen är det en mycket spännande stad med mycket på gång, som visar en progressiv anda och försöker utveckla sig.
Per Ekström har varit bosatt på Island sedan -97 där han arbetar som ekonom på ett privat företag.
Kan det vara ett problem att du varit borta från Åland så pass länge?
– Inte direkt, det tror jag inte. Att jag inte varit med aktivt i kommunpolitiken ser jag inte som en nackdel, utan tvärtom att jag tar med mig frisk luft och andra erfarenheter. Och jag prenumererar på lokaltidningarna och följer med på internet, så jag är inte helt borta från vad som händer.
Om du får jobbet, vad skulle du tillföra Mariehamns stad då?
– Jag skulle tillföra den erfarenhet och kunskap som jag har av 15 år i Jomala kommun plus att jag jobbat i privat föratagarmiljö i 13 år. Jag är anställd på en aluminiumfabrik och det är ett amerikanskt företag, jag tror att de har tuffare krav på ledarskap och förvaltning. Och så är jag själv uppväxt i Mariehamn.
Tror du att du har en chans att få jobbet?
– Ingen aning. Jag såg precis vilka som sökt, det blir tuff konkurrens. Men jag tror att jag har ett gott utgångsläge i alla fall. Kommittén kommer säkert kalla ett antal för diskussion, och blir man kallad får man visa vad man går för.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax