DELA

Branden planerades över internet

Ett skadestånd på 94.000 euro och ett års ungdomsstraff. Det kan bli följderna för de flickor som anlade branden i Hammarlands kyrka.
De två 17-åriga flickorna som i februari i år satte eld på Hammarlands kyrka erkände omedelbart i tingsrätten i går. De medger dock enbart den mildare åtalspunkten grov skadegörelse och nekar till den alternativa rubriceringen sabotage. Flickornas ombud ville sänka graden ytterligare, till enbart skadegörelse.
– De har båda varit samarbetsvilliga under utredningen och även visat ånger, sade ombudet Bert Häggblom.
– Och vem har skadan drabbat egentligen? Hammarlands församling har i och med sin försäkring kunnat betala för skadorna, kyrkan är dessutom ståtligare än tidigare, sade ombudet Gard Larpes
Det som talar mot flickorna är att branden planerats en vecka på förhand, att den orsakat stor ekonomisk skada och möjligen också allmän skaderisk. Men med tanke på kyrkans isolerade placering anses faran för andras liv inte ha varit överhängande. De föremål som branden skadade anses dock vara värdefulla i historiskt och kulturellt hänseende.
Eftersom flickorna medgav åtalspunkterna behandlade större delen av rättegången försäkringsbolaget Ålands ömsesidigas ersättningsyrkanden. Försäkringsbolaget yrkar på ett skadestånd om 94.220 euro, pengar de betalat ut till Hammarlands kyrka för restaureringsarbetet. I branden sotskadades i princip hela kyrkan, inklusive altartavla, lampkronor, mattor och kyrkbänkar.
Men flickornas ombud kritiserade Ålands ömsesidiga för att inte ha begärt in anbud från fler konserveringsfirmor än en.
– Arbetet kunde kanske ha gjorts både billigare och snabbare, sade Gard Larpes. Kyrkan hade planerat att göra renoveringsarbeten ändå, såg man nu det gyllene tillfället?
Läs mer i papperstidningen!

Tanja Lönnqvist