DELA

Braksuccé för cancergalan

Rosa bandet-galans resultat blev strålande: 80.000 euro netto. En del kom in via entréavgiften, men den stora summan skänktes av personer som ringdes upp under kvällen av sju glada herrar.
Marina Wikstrand-Andersson och Annette Gammals har varit med flera år som sekreterare för cancerföreningens insamling under galakvällen.
– Sju herremän ringer runt till folk under en timme under kvällen och ber dem skänka pengar. Vi antecknar, och det ges ingen ångervecka, sa damerna glatt i början av kvällen.


Förhandsmess
Timo Vetriö var en av dem som utsetts till insamlare.
– Jag har värvat några på förhand som har lovat ge pengar när jag ringer. Jag har skickat ett 30-tal mess i dag till såna som jag känner, avslöjade han.
En annan insamlare var lagtingsledamot Runar Karlsson.
– Jag tänker ringa till vänner och bekanta. Jag hinner kanske med 20 samtal, jag vet inte riktigt.
Du har inte förarbetat din marknad?
– Jag vet att en har förbokat företag och personer som har lovat ge ganska mycket pengar. Men det har jag inte gjort.


Dubbelt upp
De insamlade medlen går till cancerföreningens verksamhet. Föreningen betalar en del av de behåar och baddräkter som bröstcanceropererade behöver, patienter som genomgår bröstrekonstruktion får två stödbehåar bekostade av föreningen och myssöndagar ordnas två gånger per år i Mariebad. Föreningen är också med och finansierar vattengymnastik.
– Pengarna leder till mycket gott för alla cancerpatienter, konstaterar föreningens ordförande Helka Andersson som i år har skäl att vara riktigt glad – insamlingen på Rosa bandet-galan gav dubbelt mer än den brukar. Kvällens netto steg till 80.000 euro.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre