DELA

Bokhandlare bojkottar böcker

Håkan Skogsjö (bilden) och Kjell Ekström utkommer med två nya böcker om Åland. Men man kan inte köpa dem i bokaffärerna: handlarna bojkottar böckerna.
Det handlar om en ny Ålandsbok med titeln Åland – skärgård i Östersjön, samt reseskildringen Till Åland 1889 av Fredrik Clason. Böckerna släpps de närmaste dagarna, men har redan bjudits ut till beställning direkt från författarna via utskick i brevlådorna.
Därför har de åländska bokhandlarna Lisco, Mariehamns Bokhandel samt Britas Bok och Papper avböjt att ta in dem till försäljning.
– Vi ser det som illojal konkurrens att de slår undan vårt servicenät och går direkt till slutkund. Det är en oskriven lag inom bokhandelsvärlden att författaren skriver, förlaget förlägger och bokhandeln sprider, säger Liscos ägare Ben Listerby och tillägger:
– Det är ett fritt samhälle, och vill de göra så här så gärna för mig. Men då vill vi inte vara med helt enkelt.

Ser det som kartell
Håkan Skogsjö uppfattar bokhandlarnas beslut på ett annat sätt.
– Det här går svårligen att se som något annat än att de straffar oss för att vi inte säljer alla böcker via dem. Vår ambition är att sälja till rimliga priser genom att minska antalet mellanhänder, och ett sådant här kartellsamarbete väcker förvåning. Det är ju ingenting som kan gynna konsumenten, säger han.
Dan Söderlund på Mariehamns Bokhandel menar att det handlar om rent ekonomiskt tänkande.
– Vi har ingen möjlighet att konkurrera med de priser som de erbjuder via direktbeställning. Därför räknar vi inte med att kunna göra någon förtjänst på att föra de här böckerna, säger han.

Andra kanaler
Det tror inte Håkan Skogsjö på.
– Vi har sålt böcker vid sidan om bokhandlarna i tolv år, och butikerna har alltid sålt en del böcker ändå. Folk är vana att köpa sina böcker i bokhandeln, och handlarna gör ju samma påslag per bok oavsett vad vi gör separat, säger han.
Böckerna kommer nu att att säljas bland annat på postkontoren samt i flera livsmedels- och konsthantverksbutiker.
– Vi räknar med att bojkotten inte påverkar oss nämnvärt. I så fall hade vi ju varit tvungna att rätta oss efter bokhandlarnas piska. Men det är negativt för konsumenterna, man går kanske inte i första hand till Posten när man vill köpa en bok, säger Håkan Skogsjö.

TOMMY HARNESK