DELA

Blixt stoppade värmen på Brändö

Ett våldsamt åskoväder drog över Brändö by på tisdagskvällen.
Blixten slog ner i kommunens värmecentral och elapparater gick sönder.
Det var en väldigt lokal åskby med blixtar och hagelskurar som på tisdagskvällen drog över Brändö by.
Vid 19.30-tiden slog en blixt ner i ett träd, därefter slog blixten ut värmecentralen som förser bland annat skolan, servicehuset Solkulla, hyreslägenheter och idrottshallen med värme och varmvatten.

Träffade träd
– Det slog antagligen ner i en ek ungefär hundra meter från kulverten, för den eken blev bara kaffeved. Sedan vandrade väl blixten längs en jordkabel och smälte sedan hål i värmekulverten, säger kommuntekniker Bo Qvarnström.
Ögonvittnen såg hett vatten spruta upp ur marken som en fontän. Ansvariga personer larmades till platsen genom det automatiska larmet, som kände av att det läckte vatten någonstans. Vattenflödes stoppades och tackvare att man hade reservdelar på plats kunde skadan åtgärdas redan på onsdagsförmiddagen.

Tusenlappar
Skadan orsakade inte några problem för de boende på platsen, då man bara behövde stänga av tillförseln till skolan och idrottshallen.
– Det var väl skador för några tusenlappar, men det kunde ju ha gått mycket värre. Tänk om den skulle ha vandrat hela vägen fram till skolan, säger Bo Qvarnström, som förstått att åskvädret även skadat elapparater i byn.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax