DELA

Birka-fartyg tappade containrar

Birka Cargos lastfartyg Birka Shipper förlorade fyra containrar utanför Skagen i Danmark i hårt väder under natten till lördagen.
En container flöt i land, plus en hel massa schampoflaskor och skor som lokalbefolkningen tog hand om.
Roro-fartyget Birka Shipper var på väg från Antwerpen till Fredrikshamn med så gott som full containerlast när stormen slog till. Det blåste 25 meter per sekund när fartyget befann sig norr om Jylland mellan Hanstholm och Skagen. Först på morgonnatten upptäckte besättningen att fyra containrar saknades på väderdäck.
Danska sjöbevakningen larmades och sökte igenom området med både helikopter och fartyg, utan resultat. Navigationsvarning utfärdades för att andra fartyg inte skulle köra på containrarna.
En container drev i land öster om Hanstholm hamn. Också en hel massa schampoflaskor och skor från en annan container nådde land. På basen av detta drog sjöbevakningen slutsatsen att de övriga containrarna har slagits sönder och sjunkit.

Tog schampoflaskor
Tommy Iversen, strandvakt i Hanstholm hamn, berättar för tidningen Nordjyske om sitt ovanliga arbetsdygn. Innan han hann gripa in hade lokalbefolkningen redan försett sig med schampoflaskor som låg kringströdda över stranden. Ryktet gick snabbt och många behöver enligt tidningen inte köpa schampo på flera år.
Han hindrade två män från att bryta upp den ilandflutna containern som var förseglad.
– Många uppfattar det uppenbarligen som ett ta-själv-bord, men godset har ju en ägare som är identifierad.
Han tyckte att det var obehagligt när folk roffade åt sig som de gjorde.
– Man blir beskylld för att vara ett ”rövhål” när man påpekar vilka regler som gäller. Men jag slapp ändå få kring öronen, säger han till tidningen.

Icke brukbar
I söndags öppnades den stängda containern som visade sig innehålla printrar. Representanter för Birka Cargos försäkringsbolag hade då kommit till Hanstholm. Man konstaterade att innehållet var förstört, liksom också själva containern som var så skadad att den blivit så instabil att den inte kunde bärgas.
I stället töms den och huggs upp.
De övriga containrarna innehöll främst sportartiklar och husgeråd, berättar Birka Cargos vd Stefan Axberg för Nya Åland.
– Alltså inget farligt gods, understryker han.
Från Åland var man i kontakt med fartygets befälhavare samma natt som containrarna slet sig.
– Men på natten kunde inget göras, och lastfartyg vänder inte om och börjar leta efter förlorat gods. Fartyget och besättningen var aldrig i någon fara.

Intern utredning
Stefan Axberg berättar att det är väldigt ovanligt att containrar sliter sig.
Var de dåligt surrade?
– Jag vill inte spekulera. Våra rutiner kräver att en intern utredning görs.
Birka Shipper har planenligt fortsatt färden och passerade Åland senaste natt på väg till Gävle där hon ska lasta trä för transport till Holland.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax