DELA

Bilförsäljning bakåt för 3:e året

574 nya bilar såldes på Åland i fjol, samtidigt importerades 1.076 fordon, de flesta av dem bilar.
– Det är klart att 2.000 importerade bilar på två år märks någonstans, men det är något vi får leva med, säger Motorcompanys vd Kjell-Åke Lund.
(På bilden Bifas försäljningschef Eddy Söderström med storsäljaren Volkswagen Golf .)
De två senaste åren har det importerats 2.117 fordon samtidigt som nybilsförsäljningen uppgått till 1.166 bilar. Av de importerade fordonen kom 1.255 från utlandet, främst Sverige.
Sedan år 2003, då importen från utlandet blev ekonomiskt möjlig, har nybilförsäljningen minskat med 18 procent, från 699 bilar 2003 till fjolårets 574. Det visar siffrorna från Motorfordonsbyrån.
Minskningen förra året var inte så dramatisk, 18 färre bilar eller tre procent, men det verkar nu vara en nivå på nybilsförsäljningen som de sju bilhandlarna av nya bilar på Åland får vänja sig vid.

Skatten boven
– Importen är en stor förklaring, priserna på begagnade bilar tvingas ner här och då blir det mycket pengar emellan att ge för en ny när vi har den bilskatt som vi har här. Bilskatten borde komma ner så skulle det bli lättare, säger Kjell-Åke Lund.
Enligt en undersökning gjord av Vi bilägare bland ett antal EU-länder har Finland det näst högsta skattetrycket på bilhandeln efter Danmark. Det är den höga skatten i importhamnen som pressar upp nybilspriset och gör att försäljningen av nya miljövänligare och säkrare bilar släpar efter andra EU-länder.
Kjell-Åke Lund tycker också att en stor del av de bilar som importeras inte borde tas in till Åland över huvudtaget.
– Det verkar vara mycket konstigheter just nu när man ser bilar med importskyltar på gatorna.
Det är väl många ungdomar som ser en chans att köpa en billig och kanske udda bil?
– Jo absolut, och jag förstår dem tillika, men det ser inte så bra ut framåt.
Menar du att det blir svårt att sälja dem vidare sedan?
– Det måste bli svårt, särskilt som importen är så stor som nu. Utbudet av begagnade bilar är stort också på Åland, det finns mycket att välja på här med.

Är nöjd
Vid Bifa är försäljningschef Eddy Söderström ändå positiv, men så toppar man fjolårets försäljningslista med Volkswagen.
– Importen märks absolut, men jag ser att både begagnade- och nybilsförsäljningen gått riktigt bra. Totalt har vi sålt 136 bilar 2006, en mindre än året före, så det får vi vara nöjda med.
Modellen som toppar listan på Åland är återigen VW Golf.
– Golf Plus har gått jättebra, den är lite högre än den vanliga modellen som ändå alltid säljs i ett visst antal. Golf Plus intresserar de lite äldre förarna eftersom den är bekvämare att gå i och ur.

Många nyheter
Bilnyheter kommer inte att saknas detta år.
– Det har börjat bra med Nissan Navarra-pickupen som vi saknade ifjol, och Nissan kommer också med helt nya Qashqai.
Kjell-Åke Lund vid Motorcompany har också en hel del nytt på kommande.
– Vi har ju två av årets bilar S-Maxen och framför allt Transiten som gått bra just nu. Det kommer en ny Ford Mondeo, och snart introducerar vi nya Volvo C30 och senare kommer nya Volvo V70.
Nattsvart är det inte, skulle dessutom bara den nya riksdagen senare i år få lite fart på omgörningen av bilskatten så…

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax