DELA

Berusad man förföljde och attackerade kvinna

Ålands tingsrätt har hållit rättegång mot en drygt 40-årig man, som rusade på en ung kvinna i ett trapphus och försökte tvinga sig in i hennes lägenhet.
Hon slog honom blodig med sin nyckelknippa för att värja sig, men han lämnade henne inte i fred förrän grannar kom ut och skrek att polisen var på väg.
Det var en eftermiddag i juni 2004 som mannen kom till Åland med färjan från riket. Han gick runt på Mariehamns krogar och blev snabbt berusad.
Därefter tycks han ha börjat längta efter kvinnligt sällskap: i polisförhör har fyra unga kvinnor berättat om hur han förföljt dem på stadens gator. Två av dem vittnade vid rättegången i går.
Den ena kvinnan arbetar i hemtjänsten. Hon berättade hur hon och hennes kollega mötte mannen på gatan vid åttatiden på kvällen, när de var på väg hem till en klient.
– Han måste ha följt efter oss, för när vi kommit hem till vår klient ringde han på dörren. Han ville komma in och få kaffe, berättade kvinnan.

Ofredat flera kvinnor
Kvinnan sade nej och stängde dörren, men mannen fortsatte att ringa på.
– Han stod säkert där ett tag. Jag minns bara att jag tyckte han var väldigt obehaglig, sade kvinnan.
Det andra vittnet  råkade ut för mannen vid halv elva-tiden, när hon och hennes väninna var på väg hem från Dinos.
– Han började prata med oss, men vi ignorerade honom och gick vidare. När vi nästan var hemma märkte vi att han hade följt efter oss, berättade hon och fortsatte:
– Han var en bit bakom, men han måste ha sprungit ikapp oss medan vi öppnade porten. För sedan stod han och ryckte i dörren medan vi stod på insidan och höll emot.

Rusade fram i trappan
Runt halv ett på natten råkade ytterligare en ung kvinna ut för mannen. Hon kom hem till sin lägenhet i centrala Mariehamn och stod precis och låste upp sin ytterdörr, när han kom rusande i trapphuset.
– Jag frågade vad han ville, för jag trodde han var en granne. Men han svarade inte, berättade kvinnan under rättegången i går.
I stället ska han ha flugit på henne och försökt tvinga sig in i hennes lägenhet med våld. Kvinnans egna minnesbilder är inte så tydliga att hon själv kunde redogöra för hur hon lyckade få ut honom ur bostaden.
– Det bara svartnade för ögonen, jag blev så rädd. Plötsligt var vi ute i trapphuset, jag skrek och vi föll omkull på golvet. Han sa att jag skulle vara tyst, ”hiljaa”, det var det enda han sa, berättade kvinnan.

Byxorna neddragna
En kvinna som bodde granne och också vittnade vid rättegången, kom ihåg fler detaljer.
– När jag kom hem satt mannen i trappan med byxorna nere. Jag sprang förbi honom och gick in till mig, men då började han gå runt i trapphuset och pröva dörrarna med en nyckel, berättade grannkvinnan och fortsatte:
– Jag var ganska nyinflyttad, så jag blev rädd att han var någon som hade nyckel till min lägenhet.
När den unga kvinnan kom hem och blev påhoppad av mannen, såg grannkvinnan hela förloppet genom titthålet i sin ytterdörr. Hon uppskattar att handgemänget varade i minst tio minuter, och först när den unga kvinnan slog honom blodig i ansiktet med sin nyckelknippa släppte han taget.
– Nog var han berusad, men han hade en väldig kraft och var snabb i vändningarna, sade grannkvinnan.
Andra grannar kom ut i trapphuset och ropade att polisen var på väg. Samtidigt som polispatrullen anlände åkte mannen ner i hissen och lyckades ta sig ut ur huset, men greps senare på parkeringsplatsen.

Ville inte vara hemma
Tingsdomare Gustaf Nymalm frågade den unga kvinnan hur händelsen påverkat henne efteråt, och hon svarade att hon inte kunde gå ensam hem till bostaden på hela sommaren.
– Någon måste alltid följa mig, jag var så rädd att han skulle komma tillbaka, sade hon.
Ungefär ett år efter händelsen flyttade hon ifrån lägenheten.
Åklagare Karl-Johan Nyholm yrkade straff för hemfridsbrott och försök till grovt hemfridsbrott.
– Han lämnade lägenheten endast därför att kvinnan lyckades värja sig. Jag påstår inte att han skulle ha våldtagit henne, men tanken finns. Hans beteende har gjort att hon haft anledning att frukta för sin säkerhet, sade Nyholm.

Ingen avsikt att skada
Den åtalade mannen var inte själv på plats vid rättegången, men via sitt juridiska ombud Vesa Mattila erkände han hemfridsbrott. Han avvisade dock åtalspunkten försök till grovt hemfridsbrott, och uppger att han inte försökte tränga sig in i kvinnans lägenhet.
Mattila läste upp ett brev som mannen skrivit direkt till henne: ”Jag hade inte för avsikt att skada dig. Jag hade för avsikt att kika in i lägenheten, vilket onekligen kan verka underligt. Men jag letade efter en person. Jag hoppas du kan godta min ursäkt.”
Han ville också ge henne 300 euro som gottgörelse för det inträffade.
Mannen är tidigare dömd för våldtäktsförsök.
Dom faller den 10 oktober.