DELA

Båt upp på land på Föglö

En båt körde upp på land vid Föglö Kyrksundet på söndagsmorgonen.
– Vi utreder händelsen som misstänkt roderfylleri och äventyrande av sjösäkerheten, säger Karl-Olof Westerlund vid polisen.

Det var under söndagsmorgonen som en fritidsbåt av märket Bella 850 körde upp på land öster om kyrkan i Föglö Kyrksundet. Båten stannade inte förrän den var flera meter uppe på torra land.
– Troligtvis måste det ha gått ganska snabbt, säger Torolf Sjöwall vid sjöbevakningen.
– Vi utreder händelsen som misstänkt roderfylleri och äventyrande av sjösäkerheten, även om nu båten gick upp på land, säger Karl-Olof Westerlund vid polisen.
Eftersom utredningen inte är färdig kan Westerlund ännu inte säga hur många personer som befann sig i båten.
– Vi måste höra alla vittnen innan vi kan säga säkert men vi tror att det var alkohol inblandat och att det var ålänningar i båten, säger han.
Ingen skadades vid olyckan.
– Man har hört av sig till oss för att fråga om det är okej att bärga båten så troligtvis skall den väl flyttas därifrån snart. Det kan dock vara lite knepigt att förflytta båten eftersom det inte går någon landväg fram till platsen där den ligger strandad, säger Westerlund.
Vid sjutiden igår kväll började båten bärgas, då kom bärgningsbåten My-06 till platsen.


Bristfälligt utrustade
Förutom båten i Föglö har sjöbevakningen under helgen även haft flera andra ärenden på sitt bord.
n Vid båttrafikkontroller har två strafforder getts ut, en på fredagskvällen och en på lördagskvällen, till båtförare som har saknat flytvästar.
n På lördagsmorgonen påträffades en rattfyllerist i gränskontrollen i Västra hamnen. Föraren som upptäcktes då han körde sin bil av en kryssningsfärja fick lämna ett blåsprov som visade 0,54 promille.
n Under lördagskvällen assisterade sjöbevakningen vid en brand i Brändö Torsholma. Det rörde sig om en mindre gräsbrand som sjöbevakningen lyckades släcka tillsammans med Brändös frivilliga brandkår. Vad som orsakade branden är okänt.
n På söndagsmorgonen påträffade sjöbevakarna en misstänkt roderfyllerist i Östrahamnen i Mariehamn.
Dessutom har ett flertal båtförare under helgen fått anmärkningar eftersom de har haft en bristfällig utrustning i sina båtar. Sjöbevakningen har i dessa fall uppmanat båtägarna att se över utrustningen.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax