DELA

Barn tecknade egna serier

Serier är inte bara Kalle Anka, de kan vara sorgliga också. Det fick barn lära sig på en serietecknarkurs som Nordens institiut höll i helgen.
På lördagen och söndagen visade bildkonstläraren Petra Bergström barn hur man tecknar serier. Bergström kommer från Helsingfors och har själv ritat serier sedan tidiga tonår. Läst serier har hon gjort hela livet.
På lördagen ägnade hon tid åt att förklara att serier både kan vara självbiografiska och fiktiva. Och att de kan vara både glada och allvarliga.
– Serier kan handla om till exempel krig, det är inte alltid bara Kalle Anka, säger Petra Bergström.
Barnen fick sedan improvisera och prova de olika stilarna. De övade också på hur man genom bildvinklar, bildavsnitt och pratbubblor lättast ska få läsaren att förstå vad serien handlar om. På lördagen fick de skriva ner självbiografiska historier som kunde användas till seriematerial.
– Jag skrev om när jag fick diabetes när jag var åtta år, säger Alfred Högman.

Personligt
Lisa Sjögren ritar en serie om strutsen Simon som verkligen tror på sig själv. Hans kompisar säger att han inte kan flyga men han fortsätter försöka ändå.
– Jag får se om han klarar det till slut, jag har inte bestämt mig än, säger Lisa.
Saga Westerberg tecknar en dröm hon hade en gång där hon åkte bil med krokodilen Bill. Bilen fick punktering och då åkte hon till stranden på en nyckelpiga istället. Än så länge är serien svartvit, Saga har inte bestämt om hon ska färglägga den än.
Enligt Petra Westerberg är serietecknandet ett ypperligt sätt att berätta om man inte är så bra på att skriva. Dessutom är serier ofta väldigt personliga, bland annat eftersom man använder sin egen handstil.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax