DELA

Bank-vd vill freda Idskär

Ålandsbankens pensionsstiftelse har fått bygglov för fritidshus, bastu, båthus och brygga på natursköna ön Idskär utanför Lemland Järsö – men någon omedelbar byggstart planeras inte.
För några dagar sedan berättade Nya Åland att ÅAB:s pensionsstiftelse, som äger Idskär som tillsammans med Stegskär och Stora Stegskär, har beviljats bygglov.
Det gäller ett fritidshus på 163 kvadratmeter – varav 21 kvadratmeter är ett tornrum på andra våningen – samt en bastu på 77 kvadratmeter nära fritidshuset och ytterligare en bastu med förråd på 23 kvadratmeter, båthus på 73 kvadratmeter och brygga vid stranden. Holmarna är populära utflyktsmål för mariehamnare och lemlänningar sommartid.
Ön är 11 hektar stor och har enligt byggnadsnämnden i Lemland en teoretisk byggnadsrätt på 1.660 kvadratmeter.
I landskapets naturvårdsinventering anses Idskär, Stegskär, Stora Stegskär och Gloskär utgöra en fin helhet som bör bevaras obebyggd. Trots det beslöt byggnadsnämnden enhälligt att bevilja pensionsstiftelsen byggrätten, något som har väckt frågor i offentligheten.
Nya Åland har därför pratat med Peter Wiklöf, Ålandsbankens vd och pensionsstiftelsens ordförande. Han betonar det ansvar som stiftelsen har att förvalta sin egendom – till exempel Idskär – för att personer som arbetat länge inom banken ska kunna lyfta tilläggspension när de slutar jobba.
– Pensionsstiftelsen stängdes för 20 år sedan och under den tiden har inga nya medlemmar kommit till. Det innebär att alla som jobbat på banken i 20 år eller mer än medlemmar i stiftelsen, sammanlagt 129 personer, berättar han.
Han känner väl till önskemålet och diskussionen om att Idskär borde fredas.
– Det har vi principiellt ingenting emot. Vi kan tänka oss att landskapet köper loss Idskär av stiftelsen. Vi har inte fattat något beslut om att bygga så det finns tid.
– Jag brukar själv vistas i det här området och har stor förståelse för att man vill göra Idskär till naturskyddsområde.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre